Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne duurt mogelijk tot in de loop van 2016. 

Dat zei de Nederlandse ambassadeur bij de Europese Unie, Pieter de Gooijer, maandag tegen de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement.

Het internationale onderzoek onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) is volgens hem erg ingewikkeld en vergt veel tijd. Het is niet onrealistisch dat zo'n onderzoek twee jaar duurt, aldus De Gooijer.

Het OM probeert alle mogelijke informatie te verzamelen, waaronder satellietbeelden waarover media eerder publiceerden. De Gooijer zei erop te vertrouwen dat justitie toegang krijgt tot dat soort materiaal.

Het andere, technische onderzoek naar de oorzaak van de ramp, dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uitvoert, is mogelijk halverwege volgend jaar klaar. Ook dat is niet uitzonderlijk lang voor zo'n ingewikkelde crash, zei De Gooijer.

Speculeren

Het Nederlandse kabinet zei eerder niet te willen speculeren over de toedracht van de vliegramp of de schuldigen zolang de onderzoeken ernaar lopen.

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp