De gevoelstemperatuur is maandag de hele dag in vrijwel het hele land onder nul geweest. De lage temperaturen en een ijskoude oostenwind met kracht 4 tot 5, zorgden voor de gevoelsmatige winterkou.

Dat meldt Weeronline maandag.

1 december is standaard de eerste dag van de meteorologische winter. In het noordoosten van Nederland was het het koudst, met een gevoelstemperatuur kouder dan min 5.  Min 6,5 graden Celsius is daar tot nu toe de laagst geregistreerde gevoelstemperatuur van maandag.

Maandagavond daalt de temperatuur in het noordoosten nog wat verder. In het zuidoosten van het land was het voor het gevoel af en toe boven nul. De gevoelstemperatuur wordt berekend door een combinatie van de actuele temperatuur en de windsnelheid.

IJsdag

In het noordoosten van Nederland werd maandag bijna de eerste officiële ijsdag gemeten. Daarvan is sprake als de eigenlijke temperatuur de hele dag onder het vriespunt ligt. Maandagochtend kwam het kwik even boven het vriespunt uit, maar bleef daar grotendeels onder. 

Dinsdag is in de noordoostelijke provincies wel kans op een echte ijsdag. De minima liggen vannacht naar verwachting rond de min 3 graden. Dinsdag is het overdag waarschijnlijk niet veel warmer dan min 1. In de rest van Nederland worden hogere temperaturen verwacht.

Dinsdag is verder een bewolkte dag. Plaatselijk kan wat motregen of natte motsneeuw vallen. Vooral het zuidoosten maakt kans op de eerste sneeuwvlokjes.

De middagtemperatuur ligt op de meeste plekken iets boven het vriespunt. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is boven land zwak tot matig, maar aan de noordkust vrij krachtig. Door deze wind van zee wordt het op de Wadden en direct aan de noordkust een graad of 6.

Woensdag en donderdag blijft het droog. Daarbij is het nog altijd vrij koud met 's nachts lichte vorst en overdag temperaturen enkele graden boven nul. De wind komt beide dagen uit het noordoosten.

Vrijdag warmer

Vrijdag draait de wind naar het westen, waardoor het minder koud wordt met middagtemperaturen rond de 3 tot 6 graden. Er is veel bewolking en misschien valt er een beetje regen.

In het weekend wordt het zachter met maxima tussen de  5 en 8 graden en minima net boven het vriespunt.

Voor volgende week is er een grote kans op wisselvallig weer met maxima rond 7 graden en minima van een graad of 3. Dit zijn vrij normale temperaturen voor begin december.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Maandag 25° 13° Z 3
Dinsdag 26° 14° NO 3
Woensdag 28° 16° Z 4
Donderdag 23° 16° ZW 3
Vrijdag 21° 12° W 4