Hilversummers die in het gebied wonen waarvoor dit jaar een vuurwerkverbod geldt, mogen in hun eigen achtertuin, op een binnenplaats of op hun dakterras wel vuurwerk afsteken.

Het verbod van de gemeente richt zich alleen op vuurwerk op de openbare weg en niet op particulier terrein.

Dat antwoordt het Hilversumse college maandag op vragen die door de gemeenteraad zijn gesteld. De raad is op zich tevreden over het vuurwerkverbod voor een deel van het centrum, maar had veel vragen over de uitwerking.

Er wordt volgens het college ook geen "wilde jacht" geopend op een kind met een sterretje in de vuurwerkvrije zone. "Toezichthouders en politie gaan letten op het afsteken van vuurwerk."

Politie en justitie hadden bedenkingen over de handhaving van het verbod, maar er zijn extra toezichthouders ingehuurd en de gemeente zet alle buitengewone opsporingsambtenaren in. De politie houdt de wijkagenten paraat en heeft de diensten aangepast.

Algeheel vuurwerkverbod

Op oudejaarsavond is er continu contact tussen de gemeente en de politie, zegt het college. Burgemeester Pieter Broertjes is zelf ook op straat en loopt met politiediensten mee.

Als het aan Broertjes ligt, geldt binnen tien jaar een algeheel vuurwerkverbod in zijn gemeente. Alleen de gemeente zelf krijgt een ontheffing voor een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling.