Een van de drie ijsbeertjes die tien dagen geleden werden geboren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, is overleden. 

Dat hebben verzorgers van de ijsberen gezien op de webcam, die in de kraamkamer hangt. De andere twee kleine ijsberen lijken het goed te maken, aldus de dierentuin maandag.

De drie ijsbeertjes zijn nakomelingen van moeder Freedom, die zelf ook in Ouwehands is geboren. De dierentuin was zeer verrast door de geboorte van een drieling, wat bij ijsberen vrijwel nooit voorkomt.

Maar de verzorgers hielden er ook al rekening mee dat één of meer jongen zouden overlijden. Jonge ijsbeertjes zijn uiterst kwetsbaar. 

Daarom worden moeder en kinderen ook helemaal met rust gelaten. Pas in het voorjaar komen de jonge ijsberen buiten, als ze de eerste maanden van hun leven goed doorstaan. 

Video: Ijsbeerdrieling, een paar dagen oud

'Desillusie'

Dirk Jan van der Kolk, manager dierverzorging op het dierenpark, noemt het verlies van de jonge ijsbeer een "desillusie". "Het is heel jammer, maar er is echt niets aan te doen. Het is heel uniek als er drie jongen blijven leven."

Zaterdag vermoedden de verzorgers al dat het dier niet meer leefde. Het lag zonder te bewegen in zijn verblijf, maar de moeder bleef het jong nog wel verzorgen. Waaraan het dier precies is gestorven, is nog niet bekend. Vaak komt een van de jongen te overlijden omdat een sterker jong hem verdrijft bij het drinken. De drie jongen in Ouwehands waren allen echter ongeveer even groot en sterk. "We zagen het niet misgaan", aldus Van der Kolk.