De rechtbank in Haarlem heeft maandag op het laatste moment een besluit over de uitlevering van de omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland (76) aan Israël uitgesteld. 

Aanleiding is een vrijdagmiddag laat binnengekomen fax van advocaat Louis de Leon, waarin nieuwe bezwaren tegen de uitlevering worden opgeworpen.

De raadsman betoogt in zijn brief dat de meeste zaken waarvan de rabbijn wordt beschuldigd, hebben plaatsgehad buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël. De rechtbank wil dat eerst onderzoeken. De persrechter noemt die beslissing ''uitzonderlijk".

Volgens de rechtbank in Haarlem wordt op de kortst mogelijke termijn een datum bepaald voor een nieuwe zitting. Dan komen de door De Leon aangevoerde argumenten verder aan bod. Tot dan doet de rechtbank in de zaak geen nadere inhoudelijke mededelingen.

Berland wordt in eigen land al twee jaar gezocht omdat hij wordt verdacht van aanranding van jonge meisjes en mishandeling. De rabbijn werd eind september aangehouden op Schiphol, maar kwam daarna onder voorwaarden op vrije voeten. Twee weken geleden vroeg het Openbaar Ministerie (OM) de rechtbank de uitlevering toe te staan.

Hartproblemen

Berland was zelf niet aanwezig in de rechtbank. Hij ondergaat maandag onderzoek in het ziekenhuis wegens hartproblemen. Ook zou hij al geruime tijd kampen met ernstige prostaatklachten.

Zijn broze gezondheid was voor De Leon twee weken geleden aanleiding de rechtbank te verzoeken uitlevering van Berland niet toe te staan. Volgens de raadsman is de rabbijn detentie-ongeschikt en niet fit genoeg om terecht te staan.

Berland zelf zei er geen enkel vertrouwen in te hebben dat hij in Israël een eerlijk proces krijgt. De meisjes die hem van aanranding beschuldigen zouden zijn betaald voor hun verklaringen, zei hij. De rabbijn voegde daar aan toe al sinds zijn vijftigste impotent te zijn.