De man die in de nacht van zondag op maandag in Amersfoort is geliquideerd is de 38-jarige Samir Jabli, een bekende in het criminele milieu.

Dat heeft advocaat Louis De Leon maandag bevestigd. De politie heeft de dood van Jabli nog niet vastgesteld, maar spreekt wel over een 38-jarig slachtoffer.

Volgens de advocaat vreesde Jabli al langer voor zijn veiligheid. Ook de politie houdt rekening met een afrekening in het criminele circuit, liet een woordvoerder maandag weten.

Naar Jabli's eigen overtuiging mislukte in januari, ook in Amersfoort, een poging om hem te liquideren. Toen vluchtte hij bij het zien van een BMW het huis uit. De politie hield hem daarna aan omdat hij voor een inbreker was aangezien. Jabli geloofde dat dit destijds zijn redding was.

De Leon weet niet of Jabli heeft geweten uit welke hoek de dreiging kwam. Volgens RTV Utrecht verbleef Jabli afwisselend in Amsterdam, Amersfoort en Spanje.

Op bezoek

Volgens de politie is meerdere keren geschoten op de auto waarin Jabli zat. Dat zou zijn gebeurd bij het huis van zijn ouders, waar hij volgens RTV Utrecht op bezoek was geweest.

Zijn lichaam werd maandag rond 2.45 uur gevonden aan de Hendrick de Keyserlaan. Een kwartier eerder hadden getuigen de schoten gehoord. Toen agenten gingen kijken, zagen ze de man dood in de auto liggen.

Video: Geliquideerde man Amersfoort is Samir Jabli

Uitgebrande auto

Wat er precies is gebeurd voorafgaand aan de schietpartij is niet bekend. Een kwartier na de vondst van het lichaam is op de Abel Tasmanlaan in Baarn een uitgebrande auto gevonden.

De politie vermoedt dat dit de vluchtauto van de schutters is. Het verband tussen deze auto en de schietpartij wordt onderzocht.