De 20-jarige Maher H. moet drie jaar de gevangenis in voor het deelnemen aan de jihad in Syrië. De vrouw van H., de 20-jarige Shukri F., werd maandag vrijgesproken. Zij werd verdacht van het ronselen van 'jihadgangers'. 

Dat is het vonnis van de rechtbank in Den Haag. 

De vrijspraak van F. is opmerkelijk: het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een celstraf van vier jaar tegen haar. Ze zou zes mensen hebben geronseld voor de jihad en zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing. 

Het OM stelde eerder dat F. bezig was mensen ''geestelijk rijp te maken voor afreis naar Syrië''. De rechtbank constateerde echter geen strafbare feiten.

"De rechtbank twijfelt niet aan de extreem jihadistische gezindheid van de twintigjarige vrouw", stelt de rechtbank in een persbericht. Voor de rechtbank staat vast dat F. heeft geprobeerd twee vrouwen over te halen om naar Syrië af te reizen en te trouwen met een jihadstrijder, maar dat is volgens de rechtbank niet het zelfde als ronselen. 

'Drijvende kracht'

Het OM is niet tevreden met de uitspraak, die op vreugde kon rekenen van een behoorlijk aantal gesluierde vrouwen die F. in de rechtbank kwamen steunen. ''Wij zien haar als drijvende kracht", aldus persofficier van justitie Wouter Bos.

De rechtbank wil concreter bewijs dat F. vijf vrouwen heeft geworven voor ondersteuning van de strijd in Syrië en haar man en haar ex-man heeft gerekruteerd om daar te vechten. De rechtbank ziet volgens Bos het ondersteunen van jihadgangers niet als strafbaar. ''Daar kijken wij anders naar."

Bos verwacht dan ook dat het OM in beroep gaat, maar dat besluit is nog niet genomen.

Video: Bekijk de uitspraak van de rechter

Maher H.

Tegen H. was eerder een gevangenisstraf van drie jaar geëist. Hij zou van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen hebben getroffen voor de strijd in Syrië en daar vervolgens zelf aan mee hebben gedaan. Ook heeft hij zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan opruiing.

"De rechtbank acht hem [H., red.] schuldig aan voorbereiding van moord en doodslag met een terroristisch oogmerk", schrijft de rechtbank in het persbericht. "Hij heeft zich aangesloten bij een jihadistische groepering in Syrië en daar deelgenomen aan gevechten."

Zelf stelt H. hulp te hebben verleend in Syrië. Hij zou voedselpakketten hebben uitgedeeld. 

H. was de eerste Syriëganger die terecht moest staan. Hij en zijn vrouw zijn islamitisch getrouwd en hebben sinds enkele maanden een kind. 

Volgens persofficier Bos is het OM heel blij met de veroordeling van H. ''Iedereen die wil gaan vechten in Syrië weet nu wat hem te wachten staat.’’

Video: Bekijk de uitspraak van de rechter

Imad el O.

Een 23-jarige verdachte, Imad el O., is veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur en een celstraf van drie maanden.

Volgens de aanklagers nam hij op 22 maart 2013 een toen 16-jarig meisje zonder toestemming van haar ouders mee naar vliegveld Zaventem bij Brussel en wilde hij haar via Egypte naar Syrië laten reizen.