In Zoeterwoude (Zuid-Holland) is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met in totaal rond 28.000 dieren. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag gemeld.

Het besmette bedrijf werd zondag vanaf 13.00 uur geruimd op basis van Europese regels. De ruiming werd uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Rond het bedrijf met rond 28.000 legkippen wordt een tien kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven, die ook worden onderzocht op vogelgriep.

Het gaat bij de nieuwste besmetting om een H5-variant van de vogelgriep. Onderzocht wordt nu of het om een zogenoemde laagpathogene of een (veel besmettelijker) hoogpathogene variant gaat. Het ministerie verwacht dat de resultaten hiervan maandag beschikbaar komen.

Vier plaatsen

Sinds 16 november is nu in vier plaatsen vogelgriep vastgesteld. Het eerste geval was in Hekendorp (Utrecht), daarna volgden bedrijven in Ter Aar (Zuid-Holland) en Kamperveen (Overijssel). In alle gevallen ging het om de H5N8-variant van het virus.

Verder meldt Economische Zaken dat er geen vogelgriep van het type H5 is aangetroffen op eendenbedrijven. Alle eendenbedrijven in Nederland zijn inmiddels onderzocht.

Bekijk video:

'Fikse tegenvaller'

De uitbraak van vogelgriep in Zoeterwoude is ''een fikse tegenvaller'', zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zondag in het tv-programma Buitenhof. Ondanks de volgens haar strenge voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen, is dit het vijfde bedrijf waar de ziekte de afgelopen twee weken is ontdekt.

Ze kondigde aan dat er zondag een nieuwe corridor komt van het zuiden naar het westen om de overvolle stallen in het zuiden te ontlasten. De corridor maakt het mogelijk om de kuikens of kippen uit deze stallen te vervoeren naar het westen, waar ze kunnen worden geslacht.

Het is niet duidelijk waarom de ziekte opdook bij de betrokken bedrijven, waar de dieren niet buiten kwamen. Er loopt onderzoek naar. Het is volgens Dijksma mogelijk dat bijvoorbeeld besmette vogelpoep van buiten per ongeluk in een stal komt als de hygiëne niet goed is. Maar bij de eerder getroffen boeren werden de regels op dit gebied volgens haar wel goed nageleefd.

De conclusie dat de massaliteit van de stallen leidt tot ziektes, kan volgens Dijksma ook niet getrokken worden. Ze wees op een uitbraak in Zuid-Korea bij kleinschalige bedrijven waar de eenden wel buiten liepen.

In de agrarische sector in Nederland worden wel maatregelen getroffen om de weerbaarheid van de dieren in de veehouderij te vergroten, onder meer door het antibioticagebruik te verminderen, aldus Dijksma.

Overtreden

De maatregelen die de overheid heeft getroffen in verband met de vogelgriep, zijn de afgelopen twee weken enkele keren overtreden, aldus Dijksma in een brief in de Tweede Kamer.

Het ging om overtreding van de ophokplicht, het bezoekersverbod, doorvoer via Nederland naar andere landen en het niet voldoen aan de voorschriften van de bestickering. Daarbij zijn een aantal waarschuwingen uitgedeeld en enkele processen-verbaal opgemaakt, aldus een woordvoerder in een toelichting.

Verder meldt ze dat inmiddels 1500 wilde vogels zijn onderzocht in het onderzoek om de oorzaak van de vogelgriep te achterhalen. Maar het virus H5N8 is niet aangetroffen.

De schade door de vogelgriep bedraagt naar schatting wekelijks 10 miljoen euro.

LTO

Ook voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij spreekt van een zware tegenslag. ''De klap komt des te harder aan omdat we dachten aan het voortraject te staan van versoepeling van maatregelen.''

De maatregelen die de afgelopen weken zijn getroffen, waren erop gericht om verdere verspreiding van vogelgriep in Nederland tegen te gaan. De afgelopen week zijn geen nieuwe gevallen van vogelgriep geconstateerd.

Thieme

Het kabinet schiet ernstig tekort bij de overgang naar een duurzame samenleving en het welzijn voor dieren. Ook is er niets geleerd van de vogelpestcrisis van 2003, toen 30 miljoen kippen werden gedood. Dat zei partijleider Marianne Thieme in Doorn op het twintigste partijcongres van de Partij voor de Dieren.

Thieme wees erop dat de bio-industrie kennelijk ''een gespreid bedje is voor een virus dat daar zeer op gedijt''. Nu gaat het om vogelgriep, maar als die zelfs in gesloten stallen uitbreekt, ligt het volgens haar niet voor de hand om trekvogels de schuld te geven. 

Avifauna

Avifauna hoeft niet opnieuw de deuren te sluiten voor publiek vanwege de nieuwe uitbraak van vogelgriep in Zoeterwoude. Het vogelpark ligt net buiten de 10 kilometerzone rond het getroffen pluimveebedrijf in Zuid-Holland. Avifauna is zaterdag na een sluiting van twee dagen weer open gegaan. Het park ging dicht vanwege de eerdere uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in Ter Aar, op minder dan 10 kilometer van Avifauna.

Het vogelpark zegt doorlopend voorzorgmaatregelen te nemen om de gezondheid van de vogels en bezoekers te waarborgen. Zo blijven enkele vogelverblijven en zogenoemde doorloopgebieden preventief gesloten.

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier