Twee vrouwen en een man hebben in 2011 een zestigjarige man uit het Gelderse Velp in zijn eigen flat doodgemarteld, stelt het Openbaar Ministerie (OM). 

Zij moeten ook in hoger beroep achttien jaar cel, dan wel acht jaar cel met tbs en dwangverpleging opgelegd krijgen wegens moord. Dat eiste het OM woensdagmiddag in hoger beroep in Arnhem.

Het slachtoffer wilde zijn vriendin (nu 57) uit huis zetten. Met haar ex-schoondochter uit Lathum (33) en dier vriend uit Voorthuizen (37) martelde zij de man urenlang, denkt het OM.

De Lathumse stak de bewoner in zijn hals: zij zou acht jaar en tbs moeten krijgen. Daarna werd de man urenlang gestompt, geslagen, gewurgd, in een dekbed en tapijt gerold en met een zak over zijn hoofd in zijn kelderbox gelegd. De man heeft gruwelijk geleden.

Grof vuil

"Hoe is het mogelijk dat je met iemand kan omgaan alsof hij grof vuil is, ook al zou hij een akelige persoon zijn'', vroeg de aanklager zich af.

De Lathumse vrouw bekende dat zij onder invloed van veel cocaïne in één keer al haar agressie op de bewoner had gericht, in de veronderstelling dat hij seksueel agressief was geweest tegen zijn vriendin. Maar de sporen vertellen dat het geweld terugkerend met langere tussenpozen plaatsvond en laten ook ruimte voor geweld door de anderen.

Verdoezelen

Op zijn minst hebben de andere twee het geweld niet gestopt. Bovendien hebben de drie samen het huis opgeruimd, sporen geprobeerd te verdoezelen en geprobeerd de man 'weg te werken', aldus het OM.

De rechtbank veroordeelde de vriendin en de man in 2013 ook tot achttien jaar cel en de ex-schoondochter tot acht jaar en tbs wegens gezamenlijk gepleegde moord. De aanklager vindt dat passende straffen. De uitspraak wordt 11 december verwacht.