Twee Britse toeristen zijn dinsdagmiddag dood gevonden in hun hotelkamer in Amsterdam-Zuid. Vermoedelijk zijn ze overleden na het snuiven van witte heroïne.

Dat meldt de politie woensdag. Het gaat om twee mannen van 20 en 21 jaar. De politie denkt dat ze de witte heroïne hebben aangeschaft terwijl ze dachten dat het cocaïne was. 

Begin november is ook een Britse man overleden na gebruik van witte heroïne. Twee anderen raakten onwel.

Uit een spoedtest door de NFI blijkt dat de heroïne die dinsdag is aangetroffen dezelfde samenstelling heeft als de witte heroïne bij de andere gevallen. Sectie moet de definitieve doodsoorzaak van de overledenen vaststellen.

Vermoeden

De politie kent in totaal zeventien gevallen van voornamelijk Britse toeristen die de afgelopen twee maanden witte heroïne snoven, terwijl ze dachten dat ze cocaïne gebruikten. Ze hebben meer kans op een overdosis. Dat zorgt voor ademhalingsproblemen. In het ergste geval stopt de ademhaling helemaal.

De politie vermoedt dat de witte heroïne afkomstig is van dezelfde straatdealer die beweert cocaïne te verkopen. Er wordt al weken gezocht naar deze persoon. De politie vermoedt ook dat de handelaar mogelijk niet weet dat hij witte heroïne verkoopt.

Campagne

De politie is sinds dinsdag weer begonnen met het waarschuwen voor witte heroïne. Dat gebeurt door middel van matrixborden, tekstkarren en via hotels.

De GGD Amsterdam zegt dat de campagne zo lang duurt als nodig is. "We bekijken het van dag tot dag. Als we een inschatting kunnen maken dat er geen witte heroïne meer wordt verkocht, dan stoppen we met de waarschuwingscampagne", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Naast de waarschuwing voor verkoop van witte heroïne die op cocaïne lijkt, blijft de GGD altijd waarschuwen voor 'echte' cocaïne. "Een algemene waarschuwing vindt altijd plaats op bijvoorbeeld feestjes. Omdat het nu om een specifieke situatie gaat, vraagt het om een extra aanpak", aldus de woordvoerder.