De president en de vicepresident van de motorclub Bandidos van de 'chapter' (afdeling) Alkmaar zijn woensdagmorgen aangehouden.

De politie verdenkt de prominente leden van het afpersen van een lid dat uit de club wilde stappen.

De 38-jarige president is aangehouden in zijn huis in Heemskerk en de 52-jarige vicepresident is opgepakt in zijn woning in Heerhugowaard.

Verder heeft de politie huiszoeking gedaan in de huizen van de verdachten, het clubhuis van de Bandidos in Heerhugowaard en twee opslagboxen van de club in Beverwijk. De politie nam telefoons en computers in beslag.

Negatieve aandacht

De eerste Nederlandse afdeling van de internationale motorclub is in maart dit jaar in Sittard opgericht. Diezelfde maand streken de Bandidos ook neer in de regio Alkmaar. Kort na de oprichting van de afdeling werd het clubhuis van de Bandidos in Heerhugowaard in brand gestoken.

Ook in de maanden daarna kwam de chapter Alkmaar negatief in het nieuws. Begin september moest de politie ingrijpen om in Alkmaar een confrontatie tussen de Bandidos en de rivaliserende Hells Angels te voorkomen.

Twee leden van de Hells Angels en een lid van de Bandidos kregen daarna van het Openbaar Ministerie een uitgaansverbod opgelegd van 3 maanden in de weekenden voor het uitgaansgebied van Alkmaar.