Het aantal klaar-overs neemt de laatste jaren wegens gebrek aan vrijwilligers sterk af, waardoor de veiligheid van kinderen op weg naar school in gevaar komt.

Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) woensdag. Om meer aandacht te vragen voor dit probleem en meer vrijwilligers aan te trekken, lanceert VVN de nieuwe campagne Help ze oversteken.

Klaar-overs, ofwel verkeersbrigadiers, zijn vrijwilligers in de omgeving van een school die kinderen helpen veilig over te steken. In de afgelopen jaren is het aantal klaar-overs gedaald van 55.000 in 2006 naar 27.000 in 2014, waarvan vijftienduizend volwassen verkeersbrigadiers en twaalfduizend jeugdverkeersbrigadiers.

Een woordvoerder van VVN kon niet verklaren waar de sterke daling door komt.

Onveilig

Uit recent onderzoek van VVN blijkt dat ouders de schoolomgeving van hun kind vaak onveilig vinden. Het inzetten van een klaar-over kan het gevoel van veiligheid vergroten.

In zo'n geval laten ouders hun kind sneller zelfstandig naar school gaan of kiezen zij er eerder voor om hun kind lopend of met de fiets weg te brengen in plaats van met de auto.

Met de campagne Help ze oversteken, die woensdag in Soest wordt gelanceerd, hoopt VVN de daling van het aantal klaar-overs een halt toe te roepen. Bij de aftrap zullen ouders en omstanders worden opgeroepen om verkeersbrigadier te worden.