Terreurverdachte Sabir K. komt dinsdag op vrije voeten. Hij mag in vrijheid het kort geding afwachten dat zijn advocaat André Seebregts heeft aangespannen tegen het besluit van minister Ivo Opstelten (Justitie) over zijn uitlevering.

Wel moet K. zich iedere dag melden op het politiebureau. Dat zegt Seebregts dinsdagmiddag tegen NU.nl. 

Sabir K. werd vrijdag opnieuw aangehouden om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). Er zou geen belemmering meer zijn om het verzoek van de Amerikanen langer in de weg te staan.

K. wordt in de VS verdacht van terroristische activiteiten tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan in 2010. De Amerikaanse justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar het gerechtshof in Den Haag had vorig jaar in hoger beroep bepaald dat dit niet mag. De Hoge Raad bevestigde dit oordeel afgelopen juli.

De Nederlandse Staat zou onvoldoende hebben gedaan om zich ervan te verzekeren dat de VS niet betrokken is geweest bij foltering van K. in Pakistan. Naar eigen zeggen werd K. door de Pakistaanse geheime dienst ISI gefolterd en zouden de Amerikanen daar betrokken bij zijn geweest.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vorige maand per brief weersproken dat de VS op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de aanhouding van Sabir K. in Pakistan, aldus het landelijk parket van het OM. Volgens minister Opstelten kan hij daarom worden uitgeleverd.