Het naar Syrië afgereisde meisje Aïcha wordt vrijgelaten uit voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris in Maastricht bepaald. 

De negentienjarige Maastrichtse blijft nog wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, maar mag op voorwaarden uit de cel. Wat die voorwaarden precies zijn, is niet bekendgemaakt.

Aïcha kwam vorige week in het nieuws door het verhaal dat haar moeder haar had gered uit Syrië. Maar volgens het OM is de moeder niet zelf in Syrië geweest en heeft ze haar dochter mogelijk opgewacht aan de Turks-Syrische grens.

De jonge vrouw zou hebben verbleven in Raqqa, het bolwerk van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Aïcha zou begin dit jaar met de trein naar Turkije zijn vertrokken en via dat land in Syrië zijn beland. Daar zou ze van plan zijn geweest te trouwen met de bekende Nederlandse jihadist en oud-militair Yilmaz.

"De rechter-commissaris heeft een afweging gemaakt tussen de persoonlijke belangen van Aïcha en de belangen van de maatschappij die bij de detentie van Aïcha gediend zijn", meldt de rechter-commissaris.