Een uit de hand gelopen ruzie over een paar blikjes bier is vermoedelijk de aanleiding geweest voor de dood van de Somalische Hamza uit de Amsterdamse Vluchtgarage.

Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in de hoofdstad. Justitie beschuldigt de 31-jarige Jabir H. en de 33-jarige Ali H. van moord op hun medebewoner.

In de zogenoemde Vluchtgarage, waar meer dan honderd uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven, ontstonden op 19 augustus enkele vechtpartijen waarbij het slachtoffer was betrokken.

Uiteindelijk zou Jabir H. hem volgens het OM tegen de grond hebben geslagen en schopte Ali H. nog tegen zijn lichaam. Hij stierf enkele dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De problemen begonnen volgens de officier van justitie toen er aan het eind van de middag een feestje was op de kamer van Ali. Er zou ruzie zijn ontstaan over een paar blikjes bier waarop Ali Hamza zou hebben geslagen.

Vechtpartij

De vechtpartij ging buiten verder, aldus het OM. Hamza werd daarna verzorgd aan een bebloede lip, maar hij vertoonde ondanks dronkenschap verder normaal gedrag, zeiden ooggetuigen. Volgens justitie zochten Jabir en Ali later op de avond Hamza op om ''wraak te nemen''.

Omstanders hebben verklaard dat ze staven of stokken bij zich hadden. Bij dit gevecht raakte Hamza bewusteloos.

Jabir H. ontkent alle betrokkenheid bij de vechtpartij en zijn advocaat vroeg de rechtbank dan ook haar cliënt vrij te laten. Ze trok de verklaringen van de getuigen in twijfel.

Gronden

De rechtbank ging hier niet in mee en stelde dat er nog voldoende gronden zijn om beide verdachten achter slot en grendel te houden.

Ali H., die niet op de zitting was, moet daarnaast worden onderzocht bij het Pieter Baan Centrum. Het verzoek om een reconstructie, waar zijn advocaat voor pleitte, wijst de rechtbank af.

De rechtbank hield de zaak aan voor onbepaalde tijd, omdat het onderzoek nog niet klaar is.