Het proces tegen de 27-jarige Hamza B. is dinsdag in de Marokkaanse stad Tanger opnieuw en onverwacht verdaagd.

B. moest daar verschijnen omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

B. werd in juni vorig jaar op de luchthaven van Tanger opgepakt. Marokko levert geen eigen onderdanen uit en berecht B. in deze zaak op verzoek van de Nederlandse autoriteiten.

De reden voor uitstel van de rechtszaak tot 9 december is dat B. sinds maandag een nieuwe advocaat aan zijn verdediging heeft toegevoegd. Die moet de kans krijgen om zich in de zaak te verdiepen, besloot de rechtbank in Tanger.

Kogelregen

De liquidatie in de Staatsliedenbuurt van Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) ging gepaard met een enorme schietpartij, waarbij onder meer kalasjnikovs werden gebruikt. Het eigenlijke doelwit, Benaouf A., wist aan de kogelregen te ontsnappen. Op hun vlucht schoten de daders op de politie.

A. zit zelf vast in verband met een moord die aan het geweld in de Staatsliedenbuurt voorafging. De moorden vloeien volgens justitie voort uit een bittere strijd tussen groepen criminelen.

Sleutelfiguur

Een ruzie om drugs en geld is vrijwel zeker de oorsprong van alle ellende. Benaouf A. zou een sleutelfiguur zijn in dat conflict. Zijn rivaal zou Gwenette Martha zijn geweest, die op 22 mei van dit jaar in Amstelveen werd geliquideerd.

Dinsdag was de vierde zitting en de zaak zou inhoudelijk worden behandeld. Een delegatie van het Openbaar Ministerie Amsterdam was daarom ook naar Tanger afgereisd.

Nederland

In Nederland zitten twee verdachten vast voor de moorden in de Staatsliedenbuurt. Zij staan volgend jaar in Amsterdam terecht.

Dinsdag was de vierde zitting en de zaak zou inhoudelijk worden behandeld. Een delegatie van het Openbaar Ministerie Amsterdam was daarom ook naar Tanger afgereisd.

Video: Het plaats delict toendertijd