Nederland mag een Albanese moordenaar niet uitleveren aan zijn thuisland. Hij moet daar een gevangenisstraf uitzitten, maar hij loopt gevaar dat de nabestaanden van zijn slachtoffer hem uit wraak willen vermoorden. 

De Albanese autoriteiten hebben niet goed genoeg uitgelegd wat ze doen om de man daartegen te beschermen.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag beslist. Volgens de rechters loopt de man ''een reëel risico'' op bloedwraak. Vanwege corruptie is hij ook in een Albanese gevangenis niet veilig.

''De Staat bestrijdt niet dat er een serieus risico op bloedwraak bestaat. De antwoorden van Albanië daarover waren vaag. Ze zeiden: bloedwraak is verboden en hij kan juridische bijstand krijgen. Maar ze hebben niet gezegd dat ze hem bijvoorbeeld fysiek beschermen in een afgesloten ruimte'', aldus de persrechter.

De man had in oktober 2000 iemand doodgeschoten. Uit angst voor bloedwraak vluchtte hij naar Nederland. Bij verstek werd hij in Albanië veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor moord en verboden wapenbezit.

Cassatie

De rechtbank in Amsterdam, de Hoge Raad en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hadden de uitlevering eerder goedgekeurd. De man spande daarom een kort geding aan. Ook de voorzieningenrechter vond dat de man kon worden uitgeleverd, maar daar ging hij met succes tegen in beroep.

De Staat accepteert de uitspraak en gaat niet in cassatie, liet een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. Albanië krijgt nu een nieuwe kans om te garanderen dat de moordenaar in de gevangenis wordt beschermd. Minister Opstelten moet vervolgens opnieuw beslissen of de man kan worden uitgeleverd.