Een ouder stel van 88 en 89 jaar heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Friese gemeente Dantumadiel. Het paar is het er niet mee eens dat de huishoudelijke hulp per 1 januari stopt.

Dinsdag dient hun zaak tegen de Friese gemeente bij de rechtbank in Groningen. Het stel kan dankzij de hulp nu nog zelfstandig wonen.

Volgens Ieder(in), de koepelorganisatie van chronisch zieken en mensen met een beperking, overtreden veel gemeenten de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor mensen met een beperking en ouderen. Dantumadiel is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

Het stel uit Dantumadiel krijgt juridische steun van Ieder(in). Die organisatie zegt dat het zomaar schrappen van de huishoudelijke hulp onder meer in strijd is met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Motivering

Stopzetten kan alleen na gedegen onderzoek en met een fatsoenlijke motivering. Dat zou bij het stel in kwestie niet zijn gebeurd.

''Mijn vader is bijna blind, mijn moeder zwaar incontinent. Als de huishoudelijke hulp vervalt, wordt het huis heel snel vuil'', betoogt de dochter dinsdag voor de rechtbank. 

Bijdrage

De gemeente stelt dat mensen ''in tijden van bezuinigingen een bijdrage moeten leveren aan de hulp die ze krijgen''. Ze erkent dat bij het schrappen van de hulp voor het echtpaar niet gekeken is naar de persoonlijke situatie.

''Het is een algemene maatregel. Dan zien we later wel wat we in bezwaar tegenkomen'', zo is de redenering.
 
Volgens de advocaat van het echtpaar betekent het dat de twee ruim 400 euro per maand zelf moeten betalen. ''Ze hebben AOW en een klein pensioentje. Dan komen ze ruim onder bijstandsniveau.''

Het argument van de gemeente dat het echtpaar een eigen huis heeft, doet volgens hem niet ter zake. ''Stenen kun je niet eten.''
 
De rechtbank doet 9 december uitspraak.