Het Openbaar Ministerie (OM) kijkt of grove beledigingen op sociale media aan het adres van de rechter die vrijdag een taakstaf gaf na een dodelijk ongeluk, bedreigend zijn. 

De vader van wie het tweejarige dochtertje werd doodgereden, gooide vrijdag een stoel naar de rechter in Roermond. Het incident en de taakstraf voor de man behalve het meisje ook haar opa (67) en oma (64) doodreed, leidden tot veel ophef en onbegrip.

Een woordvoerder van het OM liet weten dat de uitspraken worden beoordeeld. Als blijkt dat de uitingen bedreigend zijn voor de rechter, is vervolging mogelijk omdat het ''een aantasting van de rechtstaat kan zijn''.

Volgens het OM is geen aangifte gedaan tegen de vader die de stoel gooide en is vervolging daarom niet aan de orde. Overigens heeft de rechter zelf ook geen aangifte gedaan van bedreiging op internet.

Terugkijkend op het verval zegt de vader dat hij niet trots is op het voorval. "Ik stond stijf van de adrenaline en had mezelf totaal niet onder controle", zegt hij in een interview met AD. "Er knakte gewoon iets toen ik die straf hoorde. Het was zeker niet mijn bedoeling om iemand te raken. Gelukkig is dat ook niet gebeurd."

Meijel

Het ongeluk gebeurde vorig jaar mei in een flauwe bocht aan de Heldensedijk in Meijel, aan de grens van Limburg en Noord-Brabant. De rechtbank achtte bewezen dat de Pool zijn auto niet onder controle had, ging slingeren en uiteindelijk op een fietspad terechtkwam en de slachtoffers doodreed.

Omdat vrijdag zo veel ophef ontstond, plaatste de rechtbank uitleg over het vonnis op de website. Daarin stond dat niet zeker is dat de 33-jarige automobilist van Poolse afkomst veel te hard heeft gereden. Bovendien hoeft snelheid niet de oorzaak van het ongeluk te zijn geweest en had de automobilist een blanco strafblad.

De rechter hield het daarom bij een taakstraf van 120 uur. Het OM had vijftien maanden cel geëist en gaat in hoger beroep.