Willem Holleeder hoeft de kerstdagen niet door te brengen in de gevangenis. Zijn voorlopige hechtenis in het grootschalige Andes-proces is voor de tweede keer opgeschort, dit maal tot het afronden van de zaak eind januari.

Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag tijdens de vierde zitting in het afpersingsproces besloten. 

Volgens de rechter is er geen enkele reden om Holleeder weer in voorlopige hechtenis te nemen. De geboren Amsterdammer heeft zich namelijk aan alle voorwaarden gehouden, die zijn gesteld toen hij vorig jaar weer op vrije voeten kwam. Holleeder kan daarom als vrij man de uitspraak in het proces Andes aanhoren. 

Holleeder houdt maandag zijn mond dicht voor de rechtbank in Haarlem. Hij zei dat aan het begin van de behandeling van de zaak waarbij hij is betrokken in het zogeheten Andesproces.

De 56-jarige Holleeder wordt in de zaak verdacht van betrokkenheid bij het afpersen van Hells Angels-voorman Theo Huisman. Om die reden werd hij in mei vorig jaar aangehouden. In juli van dat jaar werd zijn voorlopige hechtenis tijdelijk opgeschort, maar die onderbreking liep maandag af. 

Dat draait om onder meer witwassen, afpersing, bedreiging en drugshandel. Holleeder staat met Danny K. en Dick V. terecht voor het afpersen van de voormalige baas van de Hells Angels, Theo Huisman.

Zwijgrecht

"Ik blijf bij mijn verklaring bij de politie. Voor de rest beroep ik mij op mijn zwijgrecht", lichtte Holleeder toe.

Dat er een geschil met Huisman was, gaf Dick V. in de rechtszaal wel toe. Dat werd ook duidelijk uit geluidsfragmenten van afgeluisterde gesprekken. Waarover dat ging, bijvoorbeeld geld, zoals een van de rechters vroeg, daarover hielden de drie hun kaken stijf op elkaar.

V. erkende dat hij Huisman een klap met vlakke hand op de zijkant van zijn gezicht heeft gegeven. "Ik wilde weten of hij ergens aan had meegedaan. Ik sloeg hem, omdat hij erover bleef liegen." Huisman heeft bij de politie verklaard dat hij niet weet waarom hij een klap van V. kreeg.

Vorig jaar werd Holleeder opgepakt op verdenking van afpersing en zat twee weken vast. Zijn naam kwam naar boven tijdens verhoren in het Andesproces. Zijn arrestatie was onderdeel van een grote actie in Amsterdam, waarbij meer dan veertig invallen zijn gedaan.

Vaker

Holleeder is vaker met justitie in aanraking gekomen sinds hij in januari 2012 voorwaardelijk vrij kwam na zes jaar cel. Zo verdenkt het OM hem ervan dat hij Peter R. de Vries heeft bedreigd.

Deze zaak en de mogelijke afpersing van Huisman heeft het OM doen besluiten om Holleeder weer in de cel te krijgen vanwege het schenden van de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating.

Daarnaast is Holleeder formeel nog altijd verdachte in het liquidatieproces Passage. In die zaak is zijn naam weer naar boven gekomen in nieuwe verklaringen van kroongetuige Fred R..