Er is geen vogelgriep aangetroffen op de andere bedrijven in de tien kilometerzone rond het besmette pluimveebedrijf in Kamperveen. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken maandag aan NU.nl.

In totaal zijn 34 bedrijven onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vrijdag werd bekend dat een pluimveebedrijf in het Overijsselse Kamperveen was besmet met de vogelgriep.

Vrij snel kwam er nog een melding van een bedrijf in een straal van een kilometer, waar ook vogelgriep werd geconstateerd. De twee bedrijven werden direct geruimd. Uit voorzorg werd ook een bedrijf geruimd, waar nog geen vogelgriep was geconstateerd.

Video: Geen vogelgriep rond Kamperveen

De andere 32 bedrijven rond het gebied van het besmette bedrijf zijn inmiddels gecontroleerd. Op basis van onderzoeken van de NVWA is de conclusie getrokken dat er geen vogelgriep heerst op de resterende bedrijven, meldt het ministerie van Economische Zaken.

De afgekondigde zone in Kamperveen blijft naar verwachting nog 21 dagen in stand, evenals de zones in Ter Aar en Hekendorp. Daar werden de eerste gevallen van vogelgriep geconstateerd. Het gaat daarbij om het zeer besmettelijke type H5N8. 

Maatregelen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft zondag nieuwe maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Het land is verdeeld in vier regio's, waarbij contact tussen de gebieden minimaal moet blijven.

Daarnaast moeten boeren hun pluimvee verplicht ophokken en moeten wagens na transport worden gereinigd en ontsmet. Het handelsverbod wat eerder was ingesteld, is niet meer van kracht. De nieuwe regels van Dijksma gelden waarschijnlijk ook 21 dagen.

Kaart: Plaatsen waar geruimd is i.v.m. vogelgriep

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier