Er komen andere maatregelen om de vogelgriepuitbraak in te dammen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) deelt het land op in vier regio's, zodat het virus zich zo min mogelijk kan verspreiden. 

Contact tussen deze regio's wordt tot een minimum beperkt. De maatregelen van Dijksma blijven naar verwachting drie weken gelden.

De twee pluimveerijkste gebieden (de Gelderse Vallei en de Peel) worden door de indeling in zones van elkaar gescheiden. Ook zijn zij hierdoor gescheiden van de twee andere regio's. Hekendorp en Ter Aar liggen in een derde zone, Kamperveen in de vierde zone.

Het landelijke handelsverbod van 72 uur kwam zondagmiddag om 14.00 uur tot een eind. Dijksma besloot dat verbod niet te handhaven, maar met nieuwe maatregelen te komen.

Pluimveemest

Verder blijft het verboden om pluimveemest te vervoeren en om nieuw pluimvee aan te voeren naar bedrijven. Transport van eendagskuikens voor de export mag wel, vanuit schone bedrijven die buiten de 10-kilometerzones rond besmette bedrijven liggen.

Strikt noodzakelijke transporten van pluimvee kunnen ook plaatsvinden, maar per rit mag slechts één pluimveebedrijf worden bezocht. Daarna moeten de transportwagens gereinigd en ontsmet worden. Dijksma wil dat ''het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven zoveel mogelijk wordt beperkt''.

Barneveld

Intussen is op het eendenbedrijf in Barneveld waar zaterdag uit voorzorg achthonderd eenden werden afgemaakt, geen vogelgriep gevonden. 

Dat hoorde burgemeester Asje van Dijk zondag van het ministerie van Economische Zaken. "Dankbaar! We blijven alert", twitterde Van Dijk.

Het bedrijf werd zaterdag geruimd, omdat er een vrachtwagen was langsgeweest bij het eendenbedrijf in Kamperveen waar wel vogelgriep is uitgebroken.

Barneveld ligt midden op de de Veluwe en is het hart van de Nederlandse pluimveesector. Dijksma wilde daarom geen enkel risico nemen op verspreiding van het virus.

Overzicht van de nieuwe maatregelen tegen vogelgriep | Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep | Lees alles over de vogelgriep in ons dossier