De vogelgriep die eerder deze week opdook bij een pluimveebedrijf in het Overijsselse Kamperveen, is inderdaad de zeer besmettelijke variant H5N8. 

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zaterdag laten weten. Die variant dook eerder op in Ter Aar (Zuid-Holland) en Hekendorp (Utrecht).

Het getroffen bedrijf in Kamperveen fokte de ouders van toekomstige vleeskuikens. Alle tienduizend dieren zijn afgemaakt.

Bij een naastgelegen eendenfokkerij is de vogelgriep ook opgedoken. Eenden hebben ''klinische verschijnselen die passen bij'' de ziekte. Ook die beesten zijn geruimd. Het gaat bij de eenden in elk geval om H5-vogelgriep, dat is vastgesteld, maar het is nog niet duidelijk of het ook om de variant N8 gaat.

In de omgeving worden 32 andere pluimveebedrijven nog onderzocht. De uitkomsten daarvan zijn waarschijnlijk zondagavond bekend.

Barneveld

Een vrachtwagen is na een bezoek aan de eendenfokkerij in Kamperveen doorgereden naar een bedrijf in Barneveld. Daar zijn zaterdag achtduizend eenden afgemaakt. Er is geen verdenking van vogelgriep, maar Dijksma wil geen enkel risico nemen, omdat Barneveld in het hart van de pluimveebranche ligt.

Zes bedrijven zijn inmiddels geruimd. Dijksma noemt dat verschrikkelijk voor de boeren. ''Families en gezinnen die vaak decennialang aan hun bedrijf hebben gebouwd, zijn in één klap al hun dieren kwijt, met alle emoties van dien. Gemeenschappen leven mee met buren, vrienden en kennissen.''

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier