Volgens burgemeester van Groningen Ruud Vreeman vormen de aardbevingen in het noorden van Nederland een nationaal probleem. Dat heeft hij zaterdag gezegd op een bijeenkomst in Groningen.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden (DvhN).

Volgens Vreemand kan Groningen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van haar inwoners niet langer dragen, omdat de gevolgen van de gaswinning zo groot zijn.  

De burgemeester gaf volgens DvhN aan dat de gemeente verantwoordelijk is voor de veiligheid, maar dat de discussie vaak over schadeherstel gaat. Hij vraagt zich echter af wat er gebeurt als iemand een schoorsteen op zijn hoofd krijgt.

Het steeds balanceren van veiligheid en economische belangen kunnen op een gegeven moment niet meer worden geaccepteerd, stelt de burgemeester. Volgens hem moet heel goed worden nagedacht over de maatvoering van de gaswinning en over hoe de risico's kunnen worden gereduceerd.

Watersnoodramp

De burgemeester trok in zijn praatje een parallel met de watersnoodramp in 1953, waarvan de schaal volgens hem vergelijkbaar is. Na die ramp werden miljoenen geïnvesteerd, onder meer in preventieve maatregelen, zei Vreeman.

"Dat is hier nu ook nodig. We hebben hier ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, scholen waar kinderen lopen. Dit is groter dan de regio. Wij kunnen de verantwoordelijkheid hiervoor helemaal niet dragen", zei de burgemeester volgens de krant.