De Alkmaarse advocate Annette M. heeft haar beroepsgeheim misbruikt als dekmantel voor deelname aan een criminele organisatie.

Dat heeft de officier van justitie vrijdag gezegd bij de behandeling van bezwaren tegen de inbeslagname van stapels dossiers bij invallen op twee advocatenkantoren in april.

Volgens het openbaar ministerie (OM) kan de advocate door het misbruik geen beroep meer doen op haar verschoningsrecht.

Annette M. werd in april aangehouden en zat twee weken vast. Ze werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, maar blijft voor het OM een van de hoofdverdachten in een grote strafzaak over witwassen van meer dan 100 miljoen euro crimineel geld door het Eindhovense gokbedrijf Bubble Group.

Het OM schildert M. af als een consigliere, raadgever van een maffiabaas.

Boze gokker

Annette M. was de civiele advocate én een vriend van oprichter Stijn F. van de Bubble Group. De officier vertelde vrijdag bijvoorbeeld dat ze voor het gokbedrijf contracten vervalste, werd ingeschakeld om een boze gokker af te poeieren en haar telefoon aan Stijn F. uitleende zodat hij kon bellen zonder te worden afgeluisterd.

Het OM wil toegang tot de dossiers van de advocate om meer bewijs tegen haar te vinden en voor de onderbouwing van een megaclaim die wordt voorbereid tegen ten minste twaalf verdachten en vijftien verdachte bedrijven.

Het OM becijfert de criminele winst tot dusver op ongeveer 50 miljoen euro, onthulde een officier vrijdag.

Stemmingmakerij

Het kantoor van de advocate blijft haar steunen en beschuldigt het OM van stemmingmakerij. ''Er is volstrekt onvoldoende bewijs. Het OM heeft geen zaak'', zei advocaat Bart Kesnich vrijdag.

Wanneer de strafzaak tegen de advocate dient, is nog niet bekend.