De vader van een tweejarig meisje dat vorig jaar werd doodgereden in Meijel heeft vrijdag uit frustratie een stoel naar de rechter gesmeten. 

De rechter in Roermond had net de veroorzaker van het ongeluk, een 33-jarige Pool, veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur.

Bij het ongeluk kwamen ook de opa (67) en oma (64) van het kind om het leven. Door de officier van justitie was twee weken geleden vijftien maanden cel geëist.

De stoel kwam vlak voor de rechter neer op de grond. De vader werd door de politie uit de rechtszaal gezet.

Bekijk video:

Het ongeluk gebeurde vorig jaar mei in een flauwe bocht aan de Heldensedijk in Meijel. De rechtbank acht bewezen dat de Pool zijn auto niet onder controle had, ging slingeren en uiteindelijk op een fietspad terecht kwam en de slachtoffers doodreed. Niet bewezen vindt de rechtbank dat hij veel te hard heeft gereden.

De officier tekent hoger beroep aan. Die schermt met het politieonderzoek waaruit zou blijken dat de man zeker 120 kilometer heeft gereden. Ter plekke geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

Onbegrip

De straf leidde ook buiten de rechtszaal tot ophef, onbegrip en woede. Daarom zette de rechtbank vrijdagavond een uitleg op zijn website. Daarin staat dat de Pool ''tussen de 76 en 124 km per uur'' reed toen hij op het fietspad terechtkwam.

Het is dus niet zeker dat hij veel te hard heeft gereden. Bovendien hoeft snelheid niet de oorzaak van het ongeluk te zijn. Met zijn auto had de verdachte zonder problemen de bocht met 130 kilometer per uur kunnen nemen, bleek uit onderzoek. Verder was hij niet dronken of stoned of met zijn telefoon bezig. Ook heeft hij een blanco strafblad.

Een zware straf is daarom niet passend, aldus de rechtbank. Wel vinden de rechters bewezen dat de man gevaar heeft veroorzaakt.

Respectloos

De moeder van de omgekomen peuter schreef vrijdagavond op haar Facebookpagina: "Het meest dierbare in ons leven zijn wij kwijt en dat grote gemis is iedere minuut van de dag voelbaar."

"Wij hebben levenslang. Daar kon geen straf tegenop, op geen enkele manier. Maar de manier waarop dit nu wordt afgedaan, is ongelofelijk en respectloos.''