Twee mannen uit Mierlo zijn vrijdag veroordeeld voor de aanslag op toenmalig advocaat Marcel S. vorig jaar in Waalre. De rechter in Den Bosch legde aan de schutter tien jaar celstraf op voor de liquidatiepoging. 

Voor hulp bij de voorbereiding en de vlucht na de schietpartij kreeg een medeverdachte zes jaar cel. Een derde verdachte werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de aanslag. Tegen ieder van de drie mannen was tien jaar cel geëist.

Marcel S. werd in februari 2013 voor zijn huis van dichtbij beschoten. Hij wist de kogel te ontwijken en raakte slechts lichtgewond.

Na de aanslag en een brandstichting in zijn kantoor werd Marcel S. maandenlang streng beveiligd. Begin dit jaar stopte hij als advocaat.

De ex-advocaat en zakenman is zelf verdachte in een onderzoek naar faillissementsfraude en valsheid in geschrifte en zat daarom in 2012 een paar dagen vast.

DNA

Hoofdverdachte Patrick de J. (29) werd veroordeeld omdat zijn DNA op de gestolen fiets is gevonden die door de schutter moet zijn gebruikt. De 27-jarige Carlo W. (27) werd onder andere veroordeeld omdat hij met een vluchtauto stond te wachten.

Dat medeverdachte Gerwin D. (24) in de buurt van de aanslag was, is volgens de rechter onvoldoende voor bewijs van zijn betrokkenheid.

Onduidelijk motief

Het motief voor de aanslag is niet duidelijk geworden. De advocaat en de verdachten kennen elkaar niet. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de aanslag in opdracht is uitgevoerd.