In het Overijsselse Kamperveen zijn drie gevallen van vogelgriep ontdekt. De desbetreffende pluimveebedrijven worden per direct geruimd. Het is de derde keer in een week dat in Nederland vogelgriep is uitgebroken.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag. Het eerste geval in Kamperveen werd vrijdagochtend naar buiten gebracht. Het gaat om een pluimveebedrijf aan de Leidijk met in totaal zo'n tienduizend dieren.

De andere twee bedrijven waar klinische verschijnselen van vogelgriep zijn geconstateerd, bevinden zich in een straal van een kilometer van het eerder getroffen bedrijf.

Het buurbedrijf heeft ook zieke en dode dieren, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Kampen. Het gaat om een eendenbedrijf met 15.000 dieren.

Voor alle zekerheid wordt het derde bedrijf dat binnen een kilometer van de andere besmette boerderijen staat, ook leeggehaald. ''We nemen geen risico meer'', aldus de NVWA.

Sinds vrijdag een noodverordening in Kamperveen, ingesteld door burgemeester Bort Koelewijn van Kampen. Het landelijk vervoersverbod dat donderdag is ingesteld na een uitbraak van vogelgriep in Ter Aar, blijft voorlopig in stand. Het geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven.

Omgeving

In de omgeving worden in totaal 34 andere pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep. Ook worden contacten van de besmette bedrijven onderzocht.

De eigenaar van het vermeerderingsbedrijf aan de Leidijk zegt vrijdag in De Stentor dat de dierenarts donderdag al is komen kijken naar versufte kippen. Hij waarschuwde de Gezondheidsdienst voor Dieren toen hij de toestand in de stal in ogenschouw nam.

Zwolle

Doordat er nu op drie bedrijven in Kamperveen mogelijk vogelgriep is, wordt ook het grondgebied van Zwolle, Oldebroek en Hattem geraakt. Oldebroek sluit zich vrijdagavond aan bij een informatieavond voor omwonenden in het stadhuis in Kampen.

''In een straal van 10 kilometer rond de boerderijen staan nog enkele tientallen andere pluimveebedrijven. Dat zijn er meer dan rond Ter Aar en Hekendorp, maar gelukkig is het hier nog geen Gelderse Vallei'', aldus de NVWA. In de Gelderse Vallei zitten bijna alleen maar kippenboeren.

Video: De eerste beelden uit Kamperveen

H5N8

Het is nog niet bekend of de besmette bedrijven in de Kop van Overijssel contact hebben gehad met de boerderijen in Hekendorp en Ter Aar. ''Maar het is hier een zeer waterrijke omgeving, dus misschien hebben andere vogels er ook iets mee te maken'', aldus burgemeester Bort Koelewijn van Kampen.

Net als in Hekendorp gaat het ook in Ter Aar om het type H5N8, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma vrijdag aan de Kamer. Deze variant is zeer besmettelijk voor gevogelte en overdraagbaar op mensen die direct en intensief contact hebben met dieren. In een straal van tien kilometer rondom Ter Aar zijn geen bedrijven met vogelgriep aangetroffen.

Het is nog niet bekend hoe het vogelgriepvirus zich door Nederland heeft kunnen verspreiden. Ook is niet bekend waar het virus vandaan komt, aldus het NVWA en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). Het NIOO gaat de recente uitbraak samen met het Erasmus Medisch Centrum onderzoeken.

Variant

Bij een van de getroffen bedrijven in Kamperveen gaat het om een variant van H5. Van de andere twee bedrijven is het type nog niet bekend. 

Het is volgens Economische Zaken nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Dat moet nader onderzoek nog uitwijzen en wordt naar verwachting vrijdag nog bekend.

De 43.000 kippen van het pluimveebedrijf in Ter Aar zijn vrijdag geruimd. Afgelopen weekeinde werd bij een boerderij met 150.000 legkippen in Hekendorp al vogelgriep ontdekt.

Kinderboerderijen

Vanwege de recente uitbraken van vogelgriep is donderdag besloten alle kinderboederijen in ieder geval tot zondag 23 november 14.00 uur gesloten te houden voor publiek. 

Schade

Het kabinet vindt het nog te voorbarig om te praten over schadevergoeding voor de getroffen pluimveebedrijven. Eerst moet alle aandacht gericht worden op het voorkomen van verdere verspreiding van de ziekte, aldus vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na de ministerraad.

Asscher begrijpt de zorgen van de pluimveesector. Maar "voor ons is het zaak alle maatregelen te nemen die nodig zijn vanuit het belang van de landbouw, maar ook van de volksgezondheid om te voorkomen dat zo'n virus zich verder kan verspreiden."

Dit moet u weten over de uitbraak van besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier