Het heeft afgelopen nacht voor het eerst dit najaar gevroren in Nederland, vooral in het noorden. Met 2 graden onder het nulpunt was het in Leeuwarden het koudst.

Dat meldt Weeronline.nl.

Ook in Groningen (-0,9), Drenthe (-0,2) en Overijssel (-0,7) kwam het tot vorst. Op meer plaatsen vroor het aan de grond.

In De Bilt, in het midden van het land, bleef het de afgelopen nacht boven nul. ''Maar in het noorden en oosten zullen automobilisten die op pad gaan hun ruiten moeten krabben'', aldus een woordvoerder.

Afgelopen nacht was het in een groot deel van het noorden en midden helder. De combinatie met koude lucht uit het oosten zorgde ervoor dat de temperatuur kon teruglopen tot onder het vriespunt.

Van gladheid van reguliere wegen is nog geen sprake. Uit voorzorg zijn wel enkele stalen bruggen gestrooid vannacht.

Video: Eerste vorst aan de grond

Vroege vorst

Vorig jaar was er tien dagen eerder vorst dan nu: op 11 november 2013 werd het, eveneens in Deelen, 1,4 graden onder nul. De vroegste eerste najaarsvorst was in het jaar 1971. Toen werd het al op 15 september -0,1 in het Gelderse Deelen.

De koudste novemberdag ooit werd gemeten in De Bilt. Op 30 november 1921 daalde het kwik tot -14,4 graden Celsius. Alleen in de maanden juli en augustus heeft het nog nooit gevroren in Nederland.

In 2000 duurde het tot 17 december voordat we de eerste nacht met officiële vorst konden noteren. In 2012 gebeurde dit al op 27 oktober.

Zachte lucht

Komende dagen stroomt volgens Weeronline vanuit het zuiden zachte lucht het land binnen, waardoor de temperaturen komend weekeinde relatief hoog zijn voor de tijd van het jaar. Volgens het KNMI kan het zaterdag in het zuidoosten lokaal zelfs 14 graden worden, tegen 7 graden in het noordoosten.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Woensdag 13° NW 3
Donderdag 14° NW 2
Vrijdag 15° ZW 3
Zaterdag 14° W 4
Zondag 10° NW 4

Bekijk hier de actuele weerssituatie