Twee basisscholen moeten op 1 januari dicht vanwege de slechte onderwijskwaliteit. Het gaat om de basisscholen Tanisha in Amsterdam en nevenvestiging Talitha in Utrecht. 

Beide scholen vallen onder de Christelijke Evangelische Vereniging voor Ouders (CEVO). De scholen hebben het nieuws donderdag gehoord van staatssecretaris Sander Dekker.

Het onderwijs op de scholen is volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ver onder de maat en er zou geen zicht zijn op verbetering op afzienbare termijn. De onderwijsinspectie constateerde in september dat de onderwijskwaliteit op Tanisha was verslechterd van zwak naar zeer zwak.

"Uit gesprekken met het schoolbestuur is niet gebleken dat het bestuur zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor de onderwijskwaliteit op zijn scholen", meldt het ministerie.

Een woordvoerder van het ministerie laat aan NU.nl weten dat het "zeker niet vaak" voorkomt dat de bekostiging van een school wordt gestopt omdat het onderwijs te slecht is. Wel gebeurt dat soms omdat een school bijvoorbeeld te weinig leerlingen heeft. 

Andere school

De zestig tot zeventig leerlingen van de twee scholen moeten na de kerstvakantie naar een andere school. De gemeenten Amsterdam en Utrecht werken mee aan die herplaatsing. 

CEVO, een bestuur dat dit jaar werd opgericht, nam de twee scholen in de zomer over van de Stichting voor Evangelische Scholen (sVES). Dekker had daarvóór al laten weten aan sVES dat het zijn zwakke scholen met ingang van 1 augustus 2014 zou moeten sluiten.