Danny K. zal zijn strafproces voor de rechtbank moeten bijwonen, als hij zichzelf buiten de cel wil houden. 

Dat heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bepaald.

K. is hoofdverdachte in het zogeheten Andesproces, dat draait om onder meer witwassen, afpersing, bedreiging en drugshandel.

K. (45) gaf woensdag, op de eerste dag dat hij in de rechtszaal moest verschijnen, te kennen dat hij de rest van het megaproces liever thuisblijft. Ook wenst hij geen vragen te beantwoorden. Mogelijk komt hij nog met een schriftelijke verklaring als het proces bijna is afgelopen, kondigde hij aan.

Danny K. kwam onlangs onder voorwaarden op vrije voeten. Hij moet wel een enkelband dragen en een van de voorwaarden die de rechtbank oplegde was dat K. gehoor zou geven aan iedere oproep van politie, justitie en de rechter. Als hij wegblijft van het proces, schendt hij die voorwaarde.

Megaproces

De rechtbank heeft 28 dagen voor het megaproces uitgetrokken. Volgende week maandag zou K. samen met Dick V. en Willem Holleeder moeten verschijnen. De rechter wil dan het dossier rond de afpersing van voormalig Hells Angelsbaas Theo Huisman bespreken.

Het Openbaar Ministerie ziet K. als de onbetwiste leider van het in mei 2013 opgerolde netwerk. De bewijsvoering in het grote onderzoek leunt voor een aanzienlijk deel op een enorme reeks afgeluisterde gesprekken. Dick V. zit vast, Holleeder kwam vorig jaar na een maand voorarrest weer op vrije voeten.

Of K. gehoor zal geven aan de bepaling van de rechtbank, is onduidelijk. Zijn advocaten waren donderdag niet voor commentaar bereikbaar.