In het Zuid-Hollandse Ter Aar is bij een pluimveebedrijf met drie stallen met in totaal rond de 43.000 legkippen vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf wordt onmiddellijk ontruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken donderdag. 

Het ministerie heeft, net als na de uitbraak in Hekendorp (Utrecht) zondag, opnieuw een landelijk vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven. Het verbod geldt maximaal 72 uur.

Het is nog niet duidelijk om welke variant van vogelgriep het in Ter Aar gaat. Volgens het ministerie gaat het in elk geval om een H5 variant.

Of het een laagpathogene of een hoogpathogene variant is, moet nog onderzocht worden, zo schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De uitslag wordt mogelijk vrijdag bekend gemaakt. 

Geen verband

Intussen heeft burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater, waar Hekendorp bij hoort, van de NVWA te horen gekregen dat er geen verband is tussen de nieuwe uitbraak in Ter Aar en de eerdere uitbraak in Hekendorp.

Verhoeve wenst de inwoners van Ter Aar sterkte met de gevolgen van de uitbraak. 

In Hekendorp (Utrecht) ging het om het type H5N8. Deze variant is zeer besmettelijk voor gevogelte en overdraagbaar op mensen. Het bedrijf in Hekendorp blijft minstens dertig dagen dicht

Bij pluimveebedrijven in de directe omgeving van dat bedrijf werd geen vogelgriep gevonden.

Ter Aar ligt zo'n twintig kilometer ten noorden van Hekendorp. 

Ligging Ter Aar:

'Enorme tegenvaller'

Eric Hubers, de voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland, noemt de tweede uitbraak van vogelgriep "een enorme tegenvaller". Juist nu veel bedrijven nog bezig zijn "terug naar normaal te gaan".

De gevolgen zijn volgens Hubers nog te overzien als blijkt dat het gaat om een minder besmettelijke variant van het virus. 

Maatregelen

Vanwege de recente uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp worden direct maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. 

Op vier bedrijven die in de directe omgeving staan van het pluimveebedrijf in Ter Aar  blijkt geen pluimvee te zijn.  De bedrijven werden bezocht om te controleren of het pluimvee daar ook vogelgriep had. Alle vier de bedrijven liggen in een straal van tien kilometer van het besmette bedrijf.

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier