De ontploffing van de rijdende auto van drugsverdachte Edwin K. (44) uit Erp eind oktober in Veghel is volgens de recherche veroorzaakt door een bom.

De recherche heeft dat duidelijk gemaakt in het eerste verhoor van het ernstig gewond geraakte slachtoffer over de aanslag, vertelde zijn advocaat Marnix van der Werf donderdag. Edwin K. zegt dat hij geen idee heeft wie het op hem gemunt heeft, aldus de raadsman.

De advocaat zegt dat er deze week na ontslag uit het ziekenhuis een eind is gekomen aan de beveiliging van Edwin K. omdat hij niets wil vertellen over mogelijke daders van de aanslag.

Sinds zijn vertrek uit het ziekenhuis zit Edwin K. in de gevangenis omdat hij wordt beschuldigd van productie van en handel in harddrugs zoals heroïne, cocaïne en amfetamine.

Er werden drugs en grondstoffen gevonden in het huis van zijn overleden ouders in Veghel. Volgens de gemeente ging het om een een grote hoeveelheid harddrugs.

Bescherming

Advocaat Van der Werf vindt dat Edwin K. bescherming moet krijgen, zelfs in de gevangenis. ''Hij voelt zich zeer bedreigd.''

De raadsman meent bovendien dat de verdachte vanwege zijn ernstige brandwonden niet thuishoort in de gevangenis. Over de verdenkingen tegen hem heeft Edwin K. nog geen verklaring afgelegd.

Het Openbaar Ministerie gaat tot dusver niet in op de oorzaak van de ontploffing maar maakte eerder donderdag wel duidelijk dat het er niet op lijkt dat de explosie is veroorzaakt door het vervoer van gevaarlijke drugsgrondstoffen zoals in de pers is gesuggereerd.