De aanleg van noodstroomvoorzieningen in Nederlandse ziekenhuizen moet onderzocht worden.

Dat stellen onderzoeksbureau TNO en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen donderdag tijdens de presentatie van het onderzoek naar de stroomstoring in het Laurentiusziekenhuis in Roermond. 

Aanleiding voor de oproep is een onderzoek van TNO waaruit blijkt dat de noodstroomvoorziening in ziekenhuizen in Nederland in zeker tien gevallen net zo ingericht is als in Roermond. Daar ging het in oktober van dit jaar mis toen de noodstroomvoorziening niet aansloeg.

Een aggregaat had de stroomvoorziening over moeten nemen. Maar vanwege een storing in de besturingscomputer sloeg het noodaggregaat niet aan. Dit kwam omdat de accu van de besturingscomputer niet naar behoren functioneerde.

Alternatief

Het bureau adviseert voeding en elektronische sturing daarom voortaan dubbel uit te voeren. Het periodiek vervangen van accu's is onvoldoende. TNO stelt verder dat een noodstroomvoorziening ook met de hand moet kunnen worden gestart.

Toen de stroomstoring in het Roermondse ziekenhuis voorbij was, ontstonden er namelijk ook problemen bij de overgang naar de normale stroomvoorziening.

Omdat de stroomvoorziening in meerdere ziekenhuizen zo ingericht is als in Roermond, adviseert TNO aan alle Nederlandse ziekenhuizen om kijken over er in de organisatie van de noodstroom dezelfde risico's bestaan als in Roermond.