De verwarde schutter uit het Limburgse Hoensbroek heeft geen boobytraps achtergelaten in zijn woning.

Dat stelde een woordvoerder van de veiligheidsregio in de nacht van woensdag op donderdag.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie had uit voorzorg een robot naar binnen gestuurd om het pand te controleren. Uit dat onderzoek bleek dat zich geen explosieven in het huis bevinden.

Het is verder nog onduidelijk wat het onderzoek tot dusver heeft opgeleverd. De woning wordt donderdagochtend "verder leeggeruimd", zei de woordvoerder. "Dan kijken we wat wordt aangetroffen."

Enkele tientallen geëvacueerde omwonenden kunnen in de nacht van woensdag op donderdag niet thuis slapen. Zij kunnen donderdagochtend onder begeleiding spullen uit hun woningen halen.

De 42-jarige man schoot rond 14.30 uur meerdere keren uit zijn huis aan de Ridder Hoenstraat in de Limburgse plaats. Ook in de woning werden schoten gelost. Volgens de politie raakte daar niemand door gewond.

Aanvankelijk wilde de verwarde man niet uit de woning komen. De politie had de omgeving van de woning afgezet en probeerde contact met de man te krijgen. Agenten in kogelwerende vesten hielden het publiek op afstand.

Vloeistof

Uiteindelijk hield de politie de verdachte om 16.15 uur buiten op straat aan. Hij bleek zichzelf met een bijtende vloeistof te hebben overgoten, mogelijk apaan of zoutzuur. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en is ernstig gewond. Inmiddels is hij bij kennis. De politie heeft hem gearresteerd.

In zijn woning had de man mogelijk een chemisch laboratorium. Of het daarbij om een drugslab gaat, is nog niet duidelijk. Apaan en zoutzuur zijn grondstoffen voor amfetamine.

Brand

Twee agenten werden ook in een ziekenhuis gecontroleerd, omdat ze mogelijk dampen van de vloeistof hadden ingeademd, maar ze bleken in orde.

Na het schieten brak een binnenbrand uit in de woning. Die is inmiddels onder controle. Vermoedelijk heeft de man het vuur zelf gesticht.