In februari van dit jaar was Nederland even in de ban van Antonio Marcus van der P. en Enise B. Het criminele duo liet een spoor van geweld achter en de politie opende een klopjacht.

Woensdag is de tweede regiezitting in de rechtbank van Assen. Vijf dingen die u moet weten over de zaak rond het criminele duo.  

B. en Van der P. worden verdacht van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot moord en poging tot doodslag.

Het duo maakte in de periode van 10 tot 24 februari een gewelddadige tocht door Nederland. Ze pleegden zware misdrijven in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede.

Vijf personen werden overvallen, vaak met grof geweld. De politie besloot de identiteit van de gedachten vrij te geven uit vrees voor nieuwe slachtoffers. Vooral Van der P. zou snel naar zijn vuurwapen grijpen.

Ze werden landelijk bekend na een schietpartij op een camping in Enschede.

Een man zou hen op 24 februari hebben betrapt op een inbraak in een caravan en werd vervolgens beschoten. Daarna vluchtte het stel naar Duitsland in een gestolen auto, nadat ze eerder op de avond een gezin hadden gegijzeld en de vader hadden meegenomen. Hij werd een paar uur later vrijgelaten in de Duitse plaats Ahaus.

Ongeveer 150 Nederlandse politiemensen werden ingezet bij de klopjacht.

Daarnaast werden alle agenten in Nederland op de  hoogte gesteld, evenals de Duitse en Belgische collega's. Er werd gezocht in onder meer Enschede, Winschoten en Hoogezand en aan Duitse zijde in Gronau, Keulen, Bunde en Nienburg. Daarbij was de politie sterk afhankelijk van tips van omstanders.

Ze zijn gevonden in een hotel in Schwerte, nabij Dortmund.

De eigenaresse herkende het stel en tipte de politie. Op 26 februari kon het duo opgepakt worden. Pas drie maanden later werden ze uitgeleverd aan Nederland, aangezien Van der P. en B. zich hadden verzet tegen hun uitlevering.

Het tweetal is bereid verantwoording af te leggen voor hun daden.

In een regiezitting op 2 september vertelden ze via hun advocaat dat ze begrijpen dat ze "heel veel leed hebben veroorzaakt dat niet ongedaan kan worden gemaakt." Ze snappen dan ook dat hun slachtoffers naar de politie zijn gegaan.

Het duo heeft toegezegd om zich te laten onderzoeken bij het Pieter Baan Centrum. De resultaten worden in december verwacht, pas dan kan de rechtszaak echt beginnen.