
'Hiv bij een kwart van besmette Nederlanders niet bekend'
Dat schrijft de Stichting HIV Monitoring (SHM) in een rapport dat maandag is gepubliceerd.
Daarmee voldoet Nederland nog niet aan de doelstelling van de VN dat in 2020 90 procent van de geïnfecteerden op de hoogte is van hun ziekte.
"Blijkbaar bereiken we mensen nog niet genoeg", stelt SHM-directeur Peter Reiss. Om de groep te bereiken die niet weet van de besmetting, zou vaker op hiv moeten worden getest. Hiv zou ook eerder moeten worden behandeld, vindt de SHM.
Een tweede VN-doelstelling voor 2020 heeft Nederland bijna bereikt: 84 procent van alle mensen bij wie een hiv-infectie is vastgesteld, wordt daarvoor behandeld. Dit moet ook naar 90 procent.
"Een deel van de patiënten is om één of andere reden uit beeld verdwenen. We weten dat zij in leven zijn en niet zijn verhuisd naar het buitenland, maar zitten niet meer in het systeem", legt Reiss uit. Het derde doel van de VN is al behaald: bij ruim 90 procent van alle behandelde patiënten is de virusinfectie onderdrukt.
Amsterdam
Er worden nu ongeveer 16.000 hiv-patiënten behandeld. Jaarlijks wordt bij ruim duizend mensen de diagnose hiv gesteld, waaronder 350 keer in Amsterdam. Het aantal diagnoses is al een paar jaar hetzelfde. "We willen niet stabiel blijven, we willen dat dat aantal afneemt", zegt Reiss.
Amsterdam begint komend jaar met een nieuwe aanpak om de verspreiding van hiv te stoppen, voornamelijk gericht op homo's. Zij worden aangespoord om zich zo snel mogelijk te laten testen als ze bepaalde symptomen krijgen na risicovolle seks.
Een ander onderdeel van het project is een proef met het preventief slikken van medicijnen om een hiv-besmetting te voorkomen.