Exploitanten van duurzame energie willen zeker 172 recent omgebouwde windmolens slopen en vervangen om aanspraak te maken op meer dan 350 miljoen euro groene stroomsubsidie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW), een actiegroep tegen windmolens, waarover de Volkskrant maandag bericht.

Als de exploitanten dit jaar nog een vergunning regelen voor nieuwe windturbines, dan maken ze aanspraak op de subsidieregeling. Bij gemeenten en provincies zijn de afgelopen maanden op grote schaal vergunningsaanvragen binnengekomen voor het vervangen van recent omgebouwde turbines.

De molens komen door hun bouwjaar niet meer in aanmerking voor subsidie, maar werken nog prima. Voor exploitanten is het aantrekkelijk om de molens te vervangen door een nieuw exemplaar, waar wel subsidie voor wordt ontvangen middels de subsidieregeling duurzame energieproductie.

In de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland staan de meeste windmolens die mogelijk worden vervangen. Volgens het NLVOW kunnen de meeste van die turbines nog tien tot vijftien jaar mee.

Het ministerie van Economische Zaken meldt dat de subsidieregeling vanaf 2015 dusdanig verandert, dat het niet meer financieel aantrekkelijk is om een oude windmolen te vervangen. In 2014 is er volgens het ministerie voor 94 windmolens subsidie aangevraagd. De Tweede Kamer praat maandag over duurzame energie.