Terwijl Sinterklaas de stad binnenvaart, demonstreerden op het Beursplein in Amsterdam zondagochtend enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet. De demonstratie eindigde wat onrustig.

De betogers lieten van 11.00 uur tot 12.00 uur van zich horen. In de omgeving van het plein stond de Mobiele Eenheid paraat. 

Het protest van tegenstanders van Zwarte Piet op het Beursplein in Amsterdam, liep zondag tegen het einde van de betoging toch wat uit de hand.

De politie hield om onbekende reden een persoon aan, waarna demonstranten achter de agenten en de opgepakte betoger aanliepen en leuzen scandeerden. De arrestant zou zich volgens omstanders negatief hebben uitgelaten over het koningshuis.

Politiebureau

De demonstratie verliep in eerste instantie zonder incidenten en kort na 12.00 uur leken de demonstranten rustig op te breken, maar de aanhouding gooide roet in het eten.

Inmiddels staan enkele tientallen betogers voor het politiebureau in de Beursstraat, enkele meters van het Beursplein, waar de aangehouden demonstranten vastzit. Ze willen blijven staan totdat hij is vrijgelaten.

Sinterklaas en zijn club van vierhonderd pieten konden overigens rustig voorbij het Beursplein rijden. De demonstranten hielden zich rustig toen de goedheilig man voorbij kwam.

Voet aan wal

Sinterklaas zette rond 11.30 uur voet aan wal bij het Scheepvaartmuseum en werd daarbij verwelkomd door burgemeester Eberhard van der Laan.

Vervolgens maakte hij een tocht door de stad, waarna hij eindigde op het Leidseplein voor een toespraak vanaf het balkon van de Stadsschouwburg.

'Makkers staakt uw wild geraas'

Toen Sinterklaas zondagmiddag op het balkon van de Amsterdamse Stadsschouwburg verscheen, ontrolde zich een groot doek met de tekst: 'Makkers staakt uw wild geraas'. ''En dat is het enige wat ik erover te zeggen heb'', zei Sinterklaas, waarmee hij doelde op alle ophef.

Zijn boodschap werd met applaus en gejuich ontvangen. ''Er is al veel te veel gepraat door volwassen mensen, laten we het nu over de kinderen hebben. Tot en met 5 december is het kinderfeest van jullie.'' Daarmee sloot Sinterklaas de intocht in Amsterdam af.

Roetpieten

Onder de Amsterdamse pieten waren verschillende roetpieten en ook pieten met hun eigen haar (dreadlocks, staartjes). Er zijn rond de tweehonderd minder pieten dan vorig jaar, vanwege bezuinigingen. Een van de roetpieten zei dat ze nog geen enkele reactie had gekregen op het 'nieuwe' uiterlijk, ook niet van kinderen.

Gouda

Bij de landelijke intocht in Gouda werden zaterdag negentig demonstranten opgepakt.

Deze zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet veroorzaakten opstootjes.

Rechter

Van der Laan kreeg het afgelopen jaar heel wat te verduren omdat tegenstanders van Zwarte Piet af wilden van de Amsterdamse intocht. 

Ze stapten vorig jaar al naar de rechter om te voorkomen dat de intocht van 2013 door zou gaan. Dat lukte niet en daarop volgde een bodemprocedure en een hoger beroep bij de Raad van State.

Die oordeelde afgelopen week dat Van der Laan terecht een vergunning heeft afgegeven en dat hij niet over de inhoud van een evenement gaat.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto

Waarom alle ogen gericht zijn op het Sinterklaasjournaal

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet

In beeld: Historische intochten van Sinterklaas