Sinterklaas is zaterdag met de Pakjesboot aangekomen in Gouda. Hij werd opgewacht door zijn Pieten, daar zijn dit jaar behalve Zwarte en de aangekondigde Stroopwafel- en Kaas Pieten, ook een paar Witte en Clowns Pieten bij.

Sinterklaas zette iets voor 12.30 uur voet aan wal en ging vervolgens op zijn paard Amerigo op weg naar het stadhuis op het Marktplein. Langs de route stonden ondanks de regen duizenden mensen, waaronder natuurlijk veel kinderen.

In het stadhuis gaf Sinterklaas na de intocht een persconferentie.

"We vonden het allemaal een fantastische intocht", zei de sint. Hij was blij dat zo veel kinderen en Pieten hem stonden op te wachten.

Hij zegt niets te hebben meegekregen van eventuele onrust op de Markt, "want we waren een beetje verdwaald". 

Ook zei hij: "Er is een hoop gedoe geweest, maar Sinterklaas zegt altijd: het komt vanzelf weer helemaal goed."

Tijdens de ontvangst van Sinterklaas ontstond vlak achter het oude stadhuis een opstootje tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarbij zijn zestig mensen aangehouden.

Video: Sinterklaas komt aan in Gouda
Video: Sinterklaas komt aan in Gouda

Onrust

Terwijl Sinterklaas onthaald werd op het bordes van het stadhuis, ging het aan de achterkant mis. Tegenstanders van Zwarte Piet, die demonstreerden met een spandoek met de tekst 'Zwarte Piet is racisme' werden belaagd en uitgejouwd door voorvechters van Zwarte Piet.

Buiten het oog van de tv-camera's werd over en weer getrokken, geduwd en gescholden. Er was veel politie op de been. 

Na de officiële ontvangst van Sinterklaas vertrokken veel mensen en werd het weer rustiger.

Kort voor start van de intocht zijn in het centrum van Gouda meerdere demonstranten aangehouden, omdat ze op de verkeerde plek prostesteerden, bevestigt de politie aan NU.nl. Ze demonstreerden tegen het verschijnsel Zwarte Piet op het Marktplein, daar is demonstreren zaterdag niet toegestaan.

Ook tijdens de intocht zijn nog mensen aangehouden, meldt de NOS. Het zou gaan om zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

Demonstranten

Een woordvoerder van de politie zei eerder ''gepaste maatregelen'' te zullen nemen als groeperingen die willen demonstreren zich niet zouden houden aan de locaties die daarvoor zijn aangewezen. ''Dit is een kinderfeest en wij gaan er van uit dat de dag ook zo verloopt.''

Hoeveel demonstranten zijn aangehouden, kan de politie niet zeggen, omdat het aantal mogelijk nog oploopt. "We maken aan het einde van de dag de balans op."

Volgens de NOS zouden tussen de Pieten bij de intocht ook een onbekend aantal politieagenten meelopen. Ze zouden zien eruit als Zwarte Piet en hun dienstwapen dragen. De politie kan dit niet bevestigen.

Protestgroep Kick Out Zwarte Piet had al aangekondigd om op het Marktplein in Gouda bijeen te komen, liet een woordvoerder van de groep zaterdagochtend weten. De gemeente had andere plekken aangewezen waar gedemonstreerd mag worden, die buiten de zogenoemde centrumring liggen.

Andere plaatsen

Ook in veel andere plaatsen wordt zaterdag de intocht van de goedheiligman gevierd, waaronder Den Haag, Rotterdam en Groningen. In sommige steden waaronder Amsterdam en Utrecht, is de intocht op zondag.

De NTR zond de landelijke intocht live uit op NPO3.

Bekijk actuele weerbericht

Dossier Sinterklaas en Zwarte Piet | Upload foto's van de Sinterklaasintocht | Bekijk foto's op NUfoto

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet | Waarom alle ogen gericht zijn op het Sinterklaasjournaal