In Amsterdam zijn vrijdag de eerste Pieten van dit jaar gezien. Ze zijn niet allemaal donkerzwart, sommigen hebben alleen enkele roetvegen op het gezicht.

Dat bleek vrijdag bij de presentatie van 'Zwarte Piet nieuwe stijl' van het sinterklaascomité en de gemeente Amsterdam, waarbij ook burgemeester Eberhard van der Laan aanwezig was.

Twee Pieten kwamen met twee touwen van het dak van Museum Van Loon af en gaven daarna de burgemeester een hand. "Ze noemden zich kwartiermaker", zei die daarna tegen AT5. "En ze vroegen me of er in Amsterdam wel schoorstenen zijn, waarbij ze er niet uit komen te zien als stroopwafels als ze daar doorheen komen."

Door de discussie over de vraag of de figuur Zwarte Piet discriminerend is, passen verschillende sinterklaascomités het uiterlijk van de Pieten aan. Bij de landelijke sinterklaasintocht zaterdag in Gouda zijn niet alleen Zwarte Pieten, maar lopen ook een paar zogenaamde 'kaas- en stroopwafelpieten' mee.

Zwart van roet

"Ik ben blij dat ze er weer zijn", zei Van der Laan. Sinterklaas komt zondag in Amsterdam aan.

De burgemeester vond de nieuwe Piet, die vergezeld was door een Zwarte Piet, er ''heel goed'' uitzien. ''Op deze manier wordt duidelijk dat als je door de schoorsteen komt, je zwart wordt van het roet.''

De burgemeester kijkt uit naar zondag. ''Het wordt een hartstikke leuke dag.'' 

De discussie over Zwarte Piet het afgelopen jaar noemde hij ''heftig, te heftig''. ''Ik hoop dat, nu het kinderfeest losbarst, we als volwassenen ons gemak kunnen houden de komende weken. Na 5 december praten we weer verder.''

Over de antipietdemonstratie die zondag tijdens de intocht plaatsvindt, zei hij: ''Sint en Zwarte Piet zijn heilig in Amsterdam. Maar demonstreren is ook heilig, dus dat moet kunnen.''

Video: Roetpieten in Amsterdam
Video: Roetpieten in Amsterdam

Rechtszaak

Dat de Pieten in Amsterdam hun uiterlijk iets zouden aanpassen was al bekend. De Pieten hebben geen goudkleurige oorringen en roodgeschminkte lippen. Ook vervullen ze niet de rol van onderdanige knecht.

Vorig jaar maakten enkele inwoners van de stad bezwaar tegen het meelopen van Zwarte Piet en stapten ze naar de rechter. 

Deze week oordeelde de Raad van State in hoger beroep dat de gemeente bij de vergunningverlening geen rekening hoefde te houden met eventuele stigmatisering of discriminatie. Het is terecht dat de vergunningaanvraag alleen is getoetst aan de eisen van de openbare orde en veiligheid.

Van der Laan zei eerder over die zaak dat de figuur van Zwarte Piet zal blijven bestaan, "maar over een periode van enkele jaren ontdaan zal zijn van mogelijk te ervaren negatieve stereotypering".

Waarom alle ogen gericht zijn op het Sinterklaasjournaal

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet

In beeld: Historische intochten van Sinterklaas