De politie is de afgelopen vier jaar twee keer langs geweest bij het gezin van de 10-jarige jongen die donderdagmiddag werd doodgestoken in Amsterdam-West.

Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag, naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws. De laatste keer was in oktober 2013.

In een woning in de Houtrijkstraat in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt overleed donderdag een 10-jarige jongen nadat hij was neergestoken.

Toen agenten in het huis arriveerden, troffen ze een zwaargewonde jongen aan. Hij werd direct gereanimeerd, maar overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Familiesfeer

In de woning bevond zich een 46-jarige man, die is aangehouden. De politie bevestigt vrijdag dat het gaat om de vader van het kind.

Ook de aanleiding voor de steekpartij is onduidelijk. Toen de vader werd afgevoerd, zei hij volgens AT5 tegen omstanders dat hij "onder hypnose" was. De man wordt vrijdag verhoord.

Video: Woede om doodgestoken jongetje Amsterdam

Nooit eerder contact

De Jeugdbescherming in Amsterdam laat weten dat zij nooit eerder contact heeft gehad met het gezin. "Iedereen is nog aan het onderzoeken hoe de vork in de steel zit", verklaarde de instantie.

Er zijn vooralsnog ook geen meldingen bekend bij GGD Vangnet Jeugd, die tot doel heeft in te grijpen bij bedreigende situaties bij kinderen tussen de 0 en 19 jaar. De GGD zegt hier niet op te kunnen ingaan, uit privacyoverwegingen.

Basisschool

De basisschool in de Spaarndammerbuurt waar de jongen op zat, reageert geschokt op de steekpartij. Er is Slachtofferhulp aanwezig en ouders, leerlingen en leraren praten veel met elkaar, laat de directeur weten.

Ook zaterdag is de school geopend zodat mensen die dat willen steun bij elkaar kunnen zoeken.