De heftige discussie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet is voor de grote steden geen aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te treffen bij de intocht van Sinterklaas. 

De goedheiligman zet komend weekend voet aan wal in honderden plaatsen in ons land.

De intochten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn zo groot dat er altijd al veel politie en beveiligers op de been zijn. ''We doen hetzelfde als andere jaren'', zei een politiewoordvoerder in Amsterdam.

Het feit dat over deze intocht, die zondag plaatsvindt, toch wel het meest is gesproken het afgelopen jaar, doet daar niets aan af. Vorig jaar waren er al protesten van tegenstanders van Zwarte Piet in de hoofdstad. ''Die behoefden niet heel veel aandacht'', aldus de zegsman.

Ook dit jaar willen bezwaarmakers van het donkergekleurde hulpje van de Sint weer van zich laten horen. Ze kunnen hiervoor terecht op het Beursplein. ''We zijn met een normale hoeveelheid politie op de been om te zorgen dat alles in goede banen loopt en we zullen ons met name richten op het verkeer.''

Geen aanleiding

Een woordvoerster van de politie in Rotterdam zei geen aanleiding te zien om bijzondere maatregelen te treffen tijdens de intocht zaterdag. ''We houden altijd alles goed in de gaten en houden ook zeker rekening met de huidige situatie.'' De politie in Utrecht sluit zich hierbij aan. ''We zijn uiteraard op de hoogte van de maatschappelijke discussie, maar dit leidt nog niet tot verscherpt toezicht bovenop de inzet die we ieder jaar al hebben'', liet een zegsvrouw weten.

Ook Den Haag voorziet geen problemen. ''Het is een groot feest en onze inzet is ook om het een groot feest te laten zijn'', zei een politiewoordvoerder. Volgens hem is er nooit gedoe geweest bij de intocht, die vanaf Scheveningen naar Den Haag gaat.

Gouda

De landelijke intocht is zaterdag in Gouda, waar eveneens een protest is aangekondigd van tegenstanders van Zwarte Piet. De burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker, wilde eerder niet ingaan op berichten in de krant dat agenten verkleed gaan als zwarte piet.

''Op de inhoud van veiligheidsmaatregelen gaan wij niet in. We zijn alert op signalen en zullen daarvoor passende maatregelen nemen"", aldus Schoenmaker.

Protest

Tegenstanders van Zwarte Piet demonstreren zondag tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Het protest vindt plaats op het Beursplein, liet een woordvoerder van de burgemeester donderdag weten. Volgens de organisatie hebben zich tot nu toe zo'n 150 personen aangemeld.

De gemeente ziet geen aanleiding de demonstratie, die van 11.00 tot 12.00 uur duurt, te verbieden. De betogers staan weliswaar langs de route, maar de actie is in principe al afgelopen voordat de stoet langs het Beursplein komt.

Tijdens de intocht lopen dit jaar voor het eerste pieten met roetvegen mee. Amsterdam wil daarmee tegemoetkomen aan inwoners die moeite hebben met het fenomeen Zwarte Piet. Ook zijn alle pieten ontdaan van oorringen en dik rood geschminkte lippen en vervullen ze geen rol van onderdanige knecht.

De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente Amsterdam vorig jaar terecht een vergunning heeft afgegeven voor de intocht van Sinterklaas in aanwezigheid van Zwarte Pieten. De uitspraak volgde nadat de rechtbank eerder had besloten dat burgemeester Eberhard van der Laan meer rekening had moeten houden met de grieven van de tegenstanders van de donkergekleurde hulp van de goedheiligman.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet