De vermeende jihadronselaar Abou Moussa eet en drinkt weer. Dat bevestigt de advocaat van Moussa, André Seebregts, tegenover NU.nl. 

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zegt dat er ''geen sprake meer is van een honger- en dorststaking in de penitentiaire inrichting in Vught''.

Abou Moussa - zijn echte naam is Azzedine C. - dronk volgens Seebregts sinds dinsdag niet meer. Hij protesteerde op die manier naar eigen zeggen tegen "pesterijen" op de 'terroristenafdeling' van de gevangenis.

C. (32) is volgens zijn advocaat rond 15.30 uur weer gaan drinken na een gesprek met directie, waarin werd afgesproken dat C. zijn isoleercel zou mogen verlaten als hij zijn honger- en dorststaking zou beëindigen. 

C. stelt dat hij op de 'terroristenafdeling' onder meer te maken heeft gehad met onnodig geweld als hij bevelen niet snel genoeg opvolgt. Hij wordt naar eigen zeggen uitgelachen en vernederd. 

Geronseld

C. wordt ervan verdacht mensen te hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Hij wordt beschuldigd van het voorbereiden van ''moord/doodslag met een terroristisch oogmerk'' in dat gebied.

In september werd de onderzoeksrechter in C.'s zaak vervangen, omdat hij de schijn had gewekt partijdig te zijn. De rechter had gezegd dat de ideologie die C. aanhangt, ''leidt tot strafbare feiten''. Dat wees volgens de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag op vooringenomenheid.

De woordvoerder van DJI benadrukte dat de DJI ''altijd alle gedetineerden op een respectvolle en correcte manier'' behandelt. ''Als een gedetineerde zich echter niet aan de regels houdt, kunnen sancties volgen conform de wet- en regelgeving.''