De 45-jarige Stefan S., verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012, is donderdag op vrije voeten gesteld door de rechtbank in Amsterdam. 

De rechtbank vindt de verdenkingen tegen de man onvoldoende om hem nog langer vast te houden.

Bij de schietpartij kwamen Youssef Lkhorf (28) en de Saïd el Yazidi (21) om het leven. De daders schoten ook op twee motoragenten. Zij kwamen met de schrik vrij.

S. is in augustus opgepakt. Andere verdachten werden al eerder aangehouden: twee in Amsterdam, een in Marokko. S. zou onderdak hebben verschaft aan een van de vermoedelijke schutters. Een vijfde verdachte werd in augustus van dit jaar doodgeschoten in Amsterdam-Oost.

S. kwam al veel eerder in het onderzoek in beeld, maar de politie had onvoldoende tegen hem om hem ook op te pakken. Om belastend materiaal tegen hem te verzamelen, zette zij undercoveragenten tegen hem in.

Onderdak

In zijn woning in Amsterdam-West zou S. onderdak hebben verschaft aan een van de mogelijke schutters, Anouar B. Deze zou ook samen met medeverdachte Adil A. in de woning zijn geweest, in voorbereiding op de moord. 

De drie verschenen donderdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voor een tussentijdse zitting. Advocaten Femke van Baarlen had de rechtbank om vrijlating van Stefan S. gevraagd. Het Openbaar Ministerie verzette zich daartegen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 23 maart. De rechtbank heeft acht dagen voor de zaak uitgetrokken. Het proces tegen Hamza B., die in Marokko in de cel zit, staat gepland voor 25 november.

Onderwereldoorlog

De schietpartij in de Staatsliedenbuurt is een van de meest gewelddadige hoofdstukken uit de onderwereldoorlog die sinds twee jaar in de Amsterdamse onderwereld wordt gevoerd.

Woensdag eiste het Openbaar Ministerie zestien jaar gevangenisstraf tegen Benaouf A., wegens betrokkenheid bij een liquidatie in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt, waarbij Benaouf A. het beoogde doelwit zou zijn geweest (hij wist te ontkomen), is volgens justitie de vergelding geweest voor de Antwerpse moord.