Opnieuw is op een Nederlands strand een tropische vis aangespoeld. Dit keer gaat het om een soort vijlvis, die nooit eerder in de Noordzee is gevonden.

Dat meldt Ecomare donderdag. De vis heeft geen Nederlandse naam, maar wordt in het Engels Unicorn Leatherjacket genoemd.

Een strandwandelaar deed de bijzondere vondst eind vorige maand bij 's- Gravenzande toen ook al een tropische kogelvis aanspoelde op Texel.

Volgens een woordvoerder van Ecomare stuurde de strandwandelaar naar aanleiding van de berichten over de gevonden kogelvis een foto van zijn vondst naar het Texelse kenniscentrum. Vanwege de slechte kwaliteit van de foto duurde het even voor Ecomare met zekerheid kon stellen dat het inderdaad om een soort vijlvis gaat.

Volgens bioloog Pierre Bonnet van Ecomare zwemmen vissen mogelijk door warmere zomers noordelijker dan ze eerder deden. Bij Spanje komen ze in een golfstroom terecht en zo belanden voor Nederland onbekende vissoorten op de Hollandse kust.

Caraïbisch gebied

Normaal gesproken komem vijlvissoorten voor in het Caraïbisch gebied, aan de zuidoostkust van de Verenigde Staten en in de wateren bij West-Afrika. De dichtstbijzijnde vindplaats is bij de Azoren. De vissen leven alleen of in kleine groepjes in ondiep water en zwemmen niet snel. De vijlvissoort eet onder meer wier en sponzen.

De afgelopen weken zijn, behalve de twee tropische vondsten aan de Nederlandse kust, ook twee kogelvissen op de kust van Noord-Spanje aangespoeld en zijn twee andere kogelvissen gevonden op de kust van Zuidwest-Engeland. Deze behoorden allemaal tot dezelfde soort als de Texelse kogelvis.

Warme zomer

Ecomare noemt het opmerkelijk dat in een tijdsbestek van een paar weken tijd meerdere tropische vissen aan de Europese kust zijn aangespoeld. Mogelijk zijn de vissen in de warme zomer per ongeluk naar het noorden gezwommen, waarna ze door de stroming naar Europa zijn meegevoerd. 

Ook houdt het kenniscentrum er rekening mee dat de tropische vissen misschien door een vissersschip zijn meegenomen en ergens voor Europa overboord zijn gegooid.