'Jihadronselaar' Abou Moussa in dorststaking
Dat heeft zijn advocaat André Seebregts donderdag laten weten.
Abou Moussa, zijn echte naam is Azzedine C., drinkt volgens Seebregts sinds dinsdag niet meer: om 9.30 uur is hij precies 48 uur in dorststaking. Eerder was de Hagenaar al in hongerstaking gegaan. Hij zit op de 'terroristenafdeling' in de penitentiaire inrichting in Vught, aldus Seebregts. De advocaat laat weten dat C. verzwakt is: "Hij voelt zich zeer beroerd."
De belangrijkste reden die C. aandraagt voor zijn besluit zijn de "pesterijen" op de terroristenafdeling. Volgens C. (32) is onder meer sprake van onnodig geweld als hij bevelen niet snel genoeg opvolgt en wordt hij naar eigen zeggen uitgelachen en vernederd.
Verder beklaagt hij zich erover dat hij over zijn geslachtsdelen wordt gefouilleerd en dat hem onnodig vaak wordt gevraagd om zich volledig te ontkleden. Dat zou volgens C. vooral gebeuren nadat er "woorden zijn gevallen" tussen C. en het personeel.
Bij een honger- en dorststaking heeft de gevangene recht op zelfbeschikking, wat volgens Seebregts betekent dat C. niet gedwongen kan worden om te drinken of te eten. Seebregts maakt zich ernstige zorgen over de gezondheidstoestand van zijn cliënt en benadrukt dat mensen in dorststaking in drie tot zes dagen kunnen komen te overlijden.
Cameratoezicht
Een woordvoerder van de verantwoordelijke Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat aan NU.nl weten dat "altijd alle gedetineerden op een respectvolle en correcte manier'' worden behandeld. "Als een gedetineerde zich echter niet aan de regels houdt, kunnen sancties volgen conform de wet en regelgeving.''
Zodra bewaarders constateren dat een gevangene voedsel of vocht weigert, wordt de medische dienst ingelicht en kan cameratoezicht worden ingesteld, aldus de woordvoerder. "Over individuele zaken doen wij echter geen uitspraken.''
Terroristisch oogmerk
C. wordt ervan verdacht mensen te hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Hij wordt beschuldigd van het voorbereiden van ''moord/doodslag met een terroristisch oogmerk'' in dat gebied.
In september werd de onderzoeksrechter in C.'s zaak vervangen, omdat hij de schijn had gewekt partijdig te zijn. De rechter had gezegd dat de ideologie die C. aanhangt, ''leidt tot strafbare feiten''. Dat wees volgens de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag op vooringenomenheid.