Ruim veertien procent van de middelbare scholen die Sinterklaas vieren, heeft dit jaar een aangepaste Zwarte Piet.

Deze scholen vieren het feest bijvoorbeeld met een anders gekleurde Piet, naar aanleiding van de discussie rondom racisme.

Dat blijkt uit een rondvraag van NU.nl en Scholieren.com onder 145 Nederlandse scholen.

Scholen die dit jaar een Zwarte Piet laten langskomen, zeggen de 'landelijke trend' te volgen. "Zwarte Piet is zwart en moet zo blijven", zegt een van de respondenten. Enkele andere scholen kan Zwarte Piet niet aanpassen, omdat er geen Pieten of Sinterklaas langskomen.

"Wij zien dat scholen die beslissing heel goed zelfstandig kunnen maken", zegt een woordvoerder van de PO-raad. "Op sommige scholen speelt dit onderwerp meer dan op andere. Daar valt geen algemene conclusie over te trekken."

Het Utrechtse UniC is een van de middelbare scholen waarop zwarte pieten gewoon welkom zijn. Volgens Dave Drossaert, directeur van de havo/vwo-school, leeft de discussie rondom Zwarte Piet nauwelijks op zijn school. "Ik heb het idee dat leerlingen en docenten er überhaupt niet mee bezig zijn", aldus de schoolleider.

"Docenten van de verschillende leerjaren organiseren bij ons op school de viering, maar ik ga er niet op aansturen dat de Pieten verdwijnen."

Zwart en goud

Op De Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven wordt de viering wel aangepast. "Er is zo'n heisa in de media, ik vind wel dat je daar als school iets mee moet doen", vindt Claartje van Opstal, dramadocente en verantwoordelijk voor de viering.

"Wij hebben er daarom vorig jaar al voor gekozen om ludieke pieten in te zetten: die waren toen half zwart en half goud. Dit jaar gaan we opnieuw zoiets doen."

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet l Waarom alle ogen deze week op het Sinterklaasjournaal zijn gericht