Alasam S., de man die in 2011 zijn vriendin en een politieman vermoordde in het Groningse Baflo, heeft moeite met de rapportages die enkele psychiaters over hem hebben opgesteld. 

Dat zei de 29-jarige verdachte woensdag tijdens de behandeling van de moordzaak bij het gerechtshof in Leeuwarden.

''Ik heb in het verleden ook psychoses gehad en daar was geen discussie over. Nu gaat het om een psychose met fatale afloop en dan is dat opeens moeilijker'', zei S. aan het begin van de zitting.

Het hof hoort woensdag de psychiaters die S. onderzochten. De rechtbank veroordeelde S. vorig jaar tot 28 jaar cel. Volgens de rechter was de man volledig toerekeningsvatbaar. Maar S. en zijn advocaat betwisten dat en gingen in hoger beroep.

Het hoger beroep concentreert zich daarom op de toerekeningsvatbaarheid van S. In nader onderzoek hebben gedragsdeskundigen geconcludeerd dat hij de controle over zijn gedrag volledig kwijt was.

Brandblusser

S. sloeg op 13 april 2011 eerst zijn 29-jarige vriendin dood met een brandblusser. Toen de politie hem wilde arresteren in de buurt van het station, wist hij het dienstwapen van een agent te bemachtigen. Een 48-jarige politieman werd dodelijk getroffen, zijn 22-jarige collega raakte gewond. Ook een 72-jarige omwonende werd door een kogel getroffen.