Bij het Drentse dorpje Amen, enkele kilometers ten zuidoosten van Assen, heeft zich dinsdagmiddag een aardbeving voorgedaan met een kracht van 2.0 op de schaal van Richter. 

Dat meldt het KNMI.

De beving op een diepte van 3 kilometer is het gevolg van gasboringen in het Eleveld, één van de kleinere gasvelden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

In Noord-Drenthe zijn vaker lichte bevingen die door gaswinning worden veroorzaakt, aldus de NAM. Het is nog niet duidelijk of er schade is. Als dat het geval is, wordt die vergoed, liet het bedrijf dinsdagmiddag weten.

De aardbeving bij Amen was de derde dit jaar in de provincie. In februari werd een beving gevoeld bij Geelbroek, eveneens bij Assen. In maart waren er drie lichte bij het dorp Annerveenschekanaal. De zwaarste in Drenthe vond plaats in november vorig jaar bij Annen, met een kracht van 2.4.

Gaswinning

Van veel schade was toen geen sprake. Maar de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar zei naar aanleiding van die beving dat als gevolg van gaswinning niet alleen Groningen ''maar ook inwoners van Drenthe met de brokken zitten''. Hij riep de NAM en het kabinet toen op ''snel en royaal'' over de te brug te komen om mensen te compenseren.